Od srpnja 2013. u Hrvatsku jedino s putovnicom

...preko granice s Hrvatskom jer ova zemlja nije zainteresirana za potpisivanje novog sporazuma o prelasku granice s osobnom iskaznicom.

Pomoćnik ministra sigurnosti BiH Ermin Pešto kazao je kako Hrvatska ne pokazuje interes za sklapanjem ovog sporazuma, a da također ni domaće vlasti još uvijek ne razmišljaju o uvođenje recipročne mjere, odnosno da od 1. srpnja 2013. građani Hrvatske, prilikom prelaska granice s BiH, moraju imati putne isprave.

- Hrvatska ulaskom u EU mora poštivati schengenska pravila. Prema mojim usmenim razgovorima s predstavnicima hrvatske vlasti, postoji mogućnost da oni takav sporazum ne podrže nakon ulaska u EU, ali ćemo mi zatražiti službeno očitovanje o ovom pitanju, kazao je Pešto, prenosi Dnevni list, dodajući da će nakon tog očitovanja građani BiH najvjerojatnije morati u RH s putovnicom.

Naime, nakon što Hrvatska i službeno postane punopravna članica EU-a, prestat će vrijediti sporazum o prelasku granice s osobnom iskaznicom između BiH i Hrvatske i građani BiH će moći preko granice samo i isključivo s putovnicom.