Od sredine tjedna ponovno snijeg i povratak na zimske temperature

Uzrok aktualnom zatopljenju je uspostavljanje izražene jugozapadne visinske cirkulacije nad našim dijelom Europe u koju pritječe sve topliji zrak.

Netipične temperature

Ovako visoke temperature potpuno su netipične za ovaj dio godine, posebno one u popodnevnim satima koje su mnoge izmamile na ispijanje kave na vanjskim terasama.
Kako doznajemo, visoke temperature nastavit će se i u prvoj polovici tjedna. Južina i porast temperature, koja će u nekim mjestima u Hercegovini dosezati i 20 stupnjeva Celzijevih, mogli bi uzrokovati smetnje i glavobolje te loše raspoloženje kod osjetljivijih ljudi.
Međutim, upozoravaju prognostičari, od srijede nam slijedi osjetno zahlađenje. Vjetrovi će okrenuti na sjeverne smjerove, naoblaka će se povećati, a ponegdje će biti i slabih oborina. Tako bi u većem dijelu BiH uz postupni pad temperature već u četvrtak u gorju i nekim nizinskim područjima moglo biti i susnježice i snijega.
Kada je riječ o temperaturama, i one će osjetno pasti, pa se očekuju temperature i do 10 stupnjeva ispod ništice, dok dnevne neće prelaziti nulu. Osjetno će zahladiti i u Hercegovini gdje će dodatnu neugodu stvarati bura.

Toplo do srijede

Tako će još danas i sutra prevladavati sunčano vrijeme uz malu do umjerenu oblačnost. Ujutro će po kotlinama biti magle. Puhat će slab vjetar, u Bosni zapadnog i jugozapadnog smjera, a u Hercegovini sjevernog smjera. Jutarnja temperatura zraka između 1 i 4, na jugu od 3 do 8 stupnjeva, a najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 10 i 15 stupnjeva Celzijevih. Prema najavama prognostičara, zahlađenje koje nas očekuje neće biti samo prolazno nego povratak na zimske temperature koje bi se mogle nastaviti i do kraja mjeseca. Ovakvo vrijeme nije dobro za meteoropate koji će osjećati glavobolju, umor i razdražljivost, dok će kronični bolesnici jače osjećati tegobe, a i ostala populacija je na ovakvim temperaturama nervoznija nego inače.

Narodna vjerovanja

Jedna pučka izreka kaže: 'Ako siječanj nije u snijegu, teško njivi, vrtu, dolu i brijegu.' Drugim riječima bolje je da u siječnju bude hladno, jer hladnoće uništavaju štetočine. Topla zima također može donijeti zakašnjelo inje koje uništava preuranjeni cvat voćaka.

Piše: Mirela Tučić / dnevni-list.ba