Od sedam-osam spornih pitanja oko popisa ostala su još samo tri

Mirsada Adembegović
Na molbu da konkretnije objasne da li to što na dnevnom redu današnje sjednice nema usvajanja jedinstvene metodologije obrade podataka znači da sporna pitanja ni sutra neće biti konačno riješena, u Agenciji za statistiku BiH kazali su nam da ne mogu komentirati što će biti ishod sutrašnje sjednice Centralnog popisnog biroa. Ipak, dodatno su pojasnili informacije vezano za točku dnevnog reda koju su najavili.

- Kao što znate, od početka ove godine, menadžment Agencije za statistiku BiH, preduzeo je niz aktivnosti sa ciljem da sve tri statističke institucije, u skladu sa Zakonom o popisu i preporukama međunarodne monitoring misije, postignu suglasnost o svim spornim pitanjima vezanim za usvajanje Jedinstvenog programa obrade podataka popisa u BiH 2013. godine. Direktor Agencije održao je niz sastanaka sa direktorima entitetskih zavoda, predstavnicima Međunarodne monitoring misije i predstavnicima Eurostata. Rezultat tih aktivnosti je da su, od sedam - osam spornih pitanja koliko ih je bilo krajem 2015. godine, ostala još samo tri o kojima treba postići suglasnost da bi Jedinstveni program obrade rezultata popisa bio usvojen - kazala nam je Mirsada Adembegović, glasnogovornica Agencije.

Prema njenim riječima, tri sporna pitanja vezana su za popisnice na kojima je upisano da su maloljetna djeca davala podatke za sebe, zatim za izbor i upotrebu probabilističke statističke metode za izvođenje rezidenta i za pitanje 40 popisnice P1.

- Jako važno je naglasiti da se ova tri neusaglašena pitanja odnose na samo oko 100.000 popisnica (ili na oko 2,5% od ukupnog broja popisnica - dakle, neusaglašenja pitanja se ne odnose na sve popisnice već samo na oko 100.000 popisnica koje su sporne u cijelom procesu obrade podataka popisa) - kaže Adembegović.

Objašnjava da su zbog toga su proteklih dana, na osnovu zaključka sa zadnje sjednice Centralnog popisnog biora, stručni timovi, iz sve tri statističke institucije radili, uz konsultacije sa ekspertima Međunarodne monitoring misije, dubinske analize spornih pitanja kako bi došli do rješenja koja su u skladu sa međunarodnim standardima za popise i u skladu sa Zakonom o popisu.

- Rješenja radnih grupa će sutra biti prezentirana članovima Centralnog popisnog biroa sa ciljem da se i o ova tri sporna pitanja postigne suglasnost - zaključuje Adembegović.