Od prosječenja zaradili dva milijuna

Hrvati, Hrvati u BIH, Vitez, ubojstvo, Sipa, ratni zločini, ratni zločinac, ratni zločin, Sipa, osumnjičeni su uhićeni, uhićenja, ratni zločin, Sipa, akcija, islamisti, irak, Sirija, akcija, Policijski dužnosnici, droga, Sipa, Uhićen, uhićenje, prilikom pretresa i uhićenja, sipa uhićenje, Sipa, sipa uhićenje, Mostar, ratni zločini, Sipa, crna kronika, uhićenja, terorizam, uhićenja, sipa uhićenje, Sipa, sipa uhićenje, Sirija, vehabije, uhićenja, prilikom pretresa i uhićenja

...iz Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) čiji su pripadnici proveli racije i uhićenja. Privođenja i pretrage u okviru kodnog naziva "CD" provedene su istodobno u BiH i u Francuskoj, a uhićeno je više desetaka osoba. Sedmorica muškaraca koji su uhićeni na teritoriju BiH i to na području Zenice, Vlasenice, Jajca i Prijedora, terete se za organizirani kriminal i trgovinu ljudima.

Oni su od od 2012. godine vrbovali veći broj žena s kojima su sklopili izvanbračne zajednice, a potom organizirali njihove odlaske na područje Francuske. Tamo su ih ucjenama, prijetnjama, zastraživanjem i zlostavljanjem prisiljavali na džepne krađe na području Francuske, a ukradeni su novac zadržavali za sebe.

U nekoliko slučajeva žrtve su bila i djeca.

Procjenjuje se kako su uhićeni protuzakonitim aktivnostima stekle protupravnu imovinsku korist u iznosu većem od dva milijuna eura. Taj su novac pokušali legalizirati kupnjom nekretnina u BiH i vozila ili su ga trošili na luksuzan način života. Uhićeni se terete za kaznena djela pranja novca, krivotvorenje isprava, krijumčarenje osoba i zloporabe opojnih droga. U istrazi o ovom slučaju sudjelovao je zajednički istražiteljski tim iz BiH i Francuske sastavljen od oko dvadeset osoba iz policijskih i tužiteljskih institucija BiH i Francuske. Istraga je trajala mjesecima na teritoriju obje države uz potporu Europske udruge tužitelja EUROJUST.

Hina