Od početka prosinca uvoz vozila do 12 godina starosti

volvo s60, volvo, automobil
Drago Talijan, ravnatelj Centra za motorna vozila iz Banjaluke, kompanije koja je na čelu konzorcijuma za primjenu Pravilnika o homologaciji, rekao je da će sustav profunkcionirati i prije 4. prosinca, te da će moći biti uvezena vozila koja ispunjavaju EURO 3 standard.

"Ostale su još neke sitnice, ali mislim da će s homologacijom biti početo i prije predviđenog roka, odnosno 4. prosinca, tako da će se u BiH moći uvoziti vozila koja ispunjavaju EURO 3 standard", kazao je Talijan.

Talijan je istakao da je još ostalo  uspostavljanje mreža ispitnih centara, te da je u tijeku raspisivanje natječaja kako bi bile izabrane kuće koje ispunjavaju standarde za provedbu procesa homologacije.

U Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, koje je i donijelo Odluku o zabrani uvoza vozila starijih od sedam godina, kažu da se samo čeka početak  primjene Pravilnika o homologaciji i da se pred Vijeće ministara ide sa Odlukom o ukidanju Odluke o zabrani uvoza vozila starijih od sedam godina.

Inače, sporadična proizvodnja vozila sa EURO 3 standardom počela je 1998. godine, a od 2000. godine gotovo svi proizvođači automobila počeli su proizvodnju motora s ovim standardom.

Procedura homologacije podrazumijeva da prilikom uvoza vozila ovlaštenoj kući bude podnesen zahtjev za homologaciju. Poslije završene homologacije koja će u početku trajati do sedam dana, a kasnije i kraće, uvoznik dobiva potvrdu o homologaciji koja će mu biti uvjet za carinjenje vozila, a nakon carinjena slijedi standardna procedura registracije.

Iako nitko nije htio govoriti koliko će građani plaćati samu homologaciju nezvanična informacija je da će njezina cijena ovisno od vrste vozila biti od 100-300 KM.

"Još ne znamo kolika će cijena biti. Odluku o tome donijet će ministar prometa i komunikacija. Mi smo dali prijedlog koje su kao i u zemljama regiona", kazao je Talijan.

Da sustav homologacije profunkcionira ostalo je još raspisivanje natječaja i izbor kuća koje će sprovoditi sam sustav provjere i usklađenosti vozila sa standardima koji važe u EU.

Nadležni naglašavaju da će prilikom izbora ovlaštenih kuća voditi računa o regijama, te da je za BiH potrebno oko 25 objekata u kojima će se moći izvršavati homologacija.

Fuad Klisura, ravnatelj Instituta za gospodarski inženjering iz Zenice, koji je član konzorcijuma projekta homologacije rekao je da je uspostavljanje homologacije kojim će se omogućiti uvoz vozila starijih od sedam godina biti jako značajan za obnavljanje voznog parka BiH koji je trenutačno star 16,8 godina.

"Građani jedva čekaju da to profunkcionira i da mogu uvesti i starije vozilo koje će morati biti ispravno i zadovoljavati ekološke standarde. Kada uzmemo u obzir da je pred nama i ukidanje viza možemo očekivati da će veliki broj građana ovisno od mogućnosti mijenjati svoje ljubimce", kazao je Klisura.

Pored Centra za motorna vozila iz Banjaluke i Instituta za gospodarski inženjering iz Zenice u proces homologacije uključeni su i Institut za promet i komunikacije iz Sarajeva i "Centar motor" iz Širokog Brijega.

Euro 3

EURO 3 je standard koji određuje koliko ispušni gasovi mogu sadržavati štetnih čestica u različitim uvjetima korištenja automobila kao i koliko pređenih kilometara motor mora izdržati, a da pri tom emisije tih čestica mogu odstupati samo u određenom postotku.

U vozila koncerna WV (WV, "Seat", "Škoda" i "Audi") motori s ovim standardima uvođeni su od 1998. godine, dok su ostali proizvođači tek od 2000. godine počeli ugrađivati motore s tim standardima.

Europska unija nedavno je donijela odluku da sva vozila registrirana s 1. siječnjem 2012. godine moraju imati EURO 4 standard.

(nezavisne novine)