Od Nove godine skuplje cigarete

Ova odluka, koja će se primjenjivati od 1. siječnja 2010., podrazumijeva da će se akciza na cigarete obračunavati na sljedeći način: proporcionalna akciza po stopi od 42 posto i posebna akciza u iznosu 0,30 KM za pakiranje od 20 komada.

 

Odlukom je također utvrđeno da minimalna akciza (proporcionalna + posebna) ne može biti manja od 0,80 KM po pakiranju od 20 komada cigareta.

Porezni obveznici i druge osobe koje se bave prometom cigareta dužni su popisati zalihe cigareta na dan 1. siječnja 2010. godine i popisne liste dostaviti nadležnom regionalnom centru Uprave za neizravno oporezivanje BiH do 10. siječnja.

Na zatečene zalihe cigareta utvrđene u popisnim listama dužni su obračunati akcizu prema novoj Odluci o utvrđivanju posebne i minimalne akcize na cigarete, te do 10. siječnja uplatiti razliku između obračunate i već uplaćene akcize, na jedinstveni račun UNO.

Cigaretama koje su označene markicama koje su izdane od 1. srpnja do 31. prosinca 2009. može se prometovati najdulje tri mjeseca od dana početka primjene nove Odluke o utvrđivanju posebne i minimalne akcize na cigarete, a zaključno s 31. ožujka 2010., priopćeno je iz UNOBiH.

fena