Od Nove godine skuplje cigarete, duhan i telefonska pretplata…

pušenje, zdravlje, ubijanje, pušenje, alkohol, cigarete, pušenje, RAK, zdravlje, pušenje, dim, cigarete, pušenje, lijek, šverc cigareta, Bileća, cigarete, cigarete, pušenje, cigarete, cigarete, poskupljenje, cigarete, poskupljenje, pušenje, odvikavanje, dječak, Tomislavgrad, provala, kiosk, duhan, cigarete, crna kronika, cigarete, poskupljenje, BIH, cigarete, poskupljenje, UIO, BIH, cijene, poskupljenje, cigarete, pušenje, akcize, škija, cigarete, poskupljenje, pušenje, rak pluća, cigarete, opušci, punjač, cigarete, poskupljenje, šverc, švercanje, duhan, BIH, BIH, cigarete, poskupljenje, pušenje, Pušenje je porok, čišćenje, zdravlje, cigarete, BIH, cijena, Mostar, pušenje, zabranjeno pušenje, cigarete, cijena, BIH, pušenje, namirnice, pljačka, pljačkaši, razbojništvo, cigarete, BIH, cigarete, poskupljenje, cigarete, cijene, cigarete, BIH, poskupljenje, pušenje, zabrana pušenja, BIH, više trošarine na duhanske proizvode , cigarete, rezani duhan, cigarete, poskupljenje, cigaret
Pred kioscima gužva. Vlasnica kaže zbog cigareta, tvrdeći kako se prodaja cigareta utrostručila. Pušači pokušavaju stvoriti zalihe cigareta. Prvog dana 2014. godine ljubitelji dima će morati za paklicu cigareta izdvojiti 35 feninga više nego u prethodnoj godini.

Pušači prvi na udaru

Na snazi će biti nove, veće cijene cigareta, a jedna paklica će stajati od 2,70 do 4,30 KM, priopćeno je iz Uprave za neizravno oporezivanje. Osim uvođenja nove trošarine, s 1. siječnjem 2014. godine bit će izvršeno i povećanje minimalne trošarine na cigarete, i to za 0,15 KM, što će prouzročitii povećanje proporcionalne trošarine koja iznosi 42 posto od maloprodajne cijene cigareta, te povećanje PDV-a po svakoj paklici s obzirom na to da trošarina ulazi u osnovicu za obračun PDV-a. Pušači koji su se opredijelili za samostalno motanje cigareta, a kako bi prošli jeftinije, također će od Nove godine skuplje plaćati rezani duhan, a sve zbog uvođenja specifične trošarine na rezani duhan koja će u 2014. godini iznositi visokih 78 KM po kilogramu.

Još jedno poskupljenje počinje s nastupom Nove godine. Kod ovog poskupljenja nije moguće stvoriti zalihe. Riječ je o cijenama telefonskih usluga na području BiH. Mjesečna pretplata za fizičke osobe od 1. siječnja 2014. godine bit će skuplja za pet posto za korisnike BH Telecoma i iznosit će 10,30 KM, za Telekom Srpske 12,95 KM, što je poskupljenje od 18 posto, a za HT Mostar ostaje 13 KM.

Nema novih najava za prvi siječnja, ali najave o poskupljenjima "pljušte" sa svih strana. Unatoč obećanjima kako neće doći do povećanja cijena struje, pritisku elektropoduzeća će kad-tad popustiti. Ako ne sada, poskupljenja električne energije očekuju se na proljeće. No, do tada neće izdržati distributeri nafte i naftnih proizvoda, a do proljeća se očekuju najmanje dva-tri poskupljenja, naravno "samo" po pet feninga.

I komunalci tvrde da ovako ne mogu opstati i najavljuju nove, veće cijene usluga.

Poskupljenja hrane svakako će biti i dalje aktualna. Bh. poljoprivreda je uništena i proizvodi tek četvrtinu hrane potrebne za prehranu bh. stanovništva. Na uvoznu hranu, ovog puta uglavnom iz Europske unije, plaćaju se sve veće dadžbine, naravno sve po džepu potrošača.

Rast gospodarstva

Dok se poskupljenja najavljuju šaptom, eventualni napredak se najavljuje glasno - "na sva zvona".

BiH u 2014. godini očekuje umjeren ekonomski rast, a osjetniji oporavak se može očekivati tek 2015. godine, procjene su vodećih svjetskih financijskih institucija.

Prema prognozama Međunarodnog monetarnog fonda, BiH će zabilježiti ekonomski rast od 2%, a značajniji rast može se očekivati u 2018. godini od 4%.

Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) predviđa BiH za 2014. godinu ekonomski rast od 1,8 posto.

-BiH ostaje sa stabilnim rastom, ali kao i do sada u najboljem slučaju minimalnim nakon recesije u 2012. godini. Kompleksna politička struktura i slabo poslovno okruženje nastavljaju zadržavati izglede za rast, naveli su u EBRD-u.

Svjetska banka je, također, umjereno optimistična o ekonomskom rastu BiH i tek u 2015. godini nam predviđaju rast od 3,5 posto.

Večernji list