Od Nove godine cigarete bi u BiH trebale poskupjeti za 0,35 KM

Tako će biti sve dok se visina trošarina na ove proizvode u BiH ne ujednači s europskom trošarinom, piše Večernji list BiH.

Proizvođači i distributeri cigareta obvezni su da do 30. 11. 2018. u Upravu za neizravno oporezivanje dostave nove maloprodajne cijene cigareta koje će biti na snazi od Nove godine.

Odluka usvojena

Kolike će biti nove cijene cigareta od siječnja, točno će se znati nakon 30. 11., kad u UNO budu dostavljene kalkulacije novih maloprodajnih cijena cigareta. UO UNO BiH usvojio je odluku o utvrđivanju specifične i minimalne trošarine na cigarete i duhan za pušenje za 2019.

Članovi UO, na sjednici održanoj 11. 11., donošenjem odluke utvrdili su da se nova minimalna i specifična trošarina na cigarete i duhan primjenjuje od 1. 1. 2019. Prema odluci, koja se zasniva na Zakonu o trošarinama u BiH, od 1. 1. minimalna trošarina iznosit će 2,86 KM umjesto dosadašnjih 2,60 KM po kutiji cigareta, dok će trošarina na duhan za pušenje biti 114,40 KM po kg umjesto dosadašnjih 104 KM.

Primjenjujući zakonsko minimalno povećanje, specifična trošarina na cigarete za 2019. treba iznositi 1,60 KM po kutiji cigareta umjesto dosadašnjih 1,50 KM. Odlukom je propisano da porezni obveznici i prometnici cigaretama moraju popisati zalihe 1. 1. 2019., a popisne liste dostaviti nadležnom regionalnom središtu do 7. 1. Predviđeno je da porezni obveznici moraju kalkulacije maloprodajnih cijena, formiranih sukladno ovoj odluci, dostaviti do 30. 11.

Tako da će za 15-ak dana bit poznato i hoće li proizvođači i veliki distributeri ukupno novo porezno opterećenje prevaliti na krajnjeg potrošača ili će kalkulaciju maloprodajne cijene zatvoriti na neki drugi način. Ako bi se ukupno novo porezno opterećenje prebacilo na potrošača, to bi značilo da će cigarete poskupjeti za 0,35 KM po pakiranju.

Međutim, prema iskustvu iz prethodnih godina, proizvođači i veliki distributeri su u dvama ili čak trima navratima u tijeku godine postupno dizali cijene.

Rast crnog tržišta

U prvih devet mjeseci 2018., oduzete su cigarete i duhan bez trošarinskih markica u vrijednosti više od 1,2 milijuna KM, što je skoro 3 puta više nego u cijeloj 2017. Stručnjaci kažu da je glavni razlog stalni porast trošarina. U proteklih 8 godina, fiksna trošarina je, s 0,30 KM po kutiji, skočila na 1,5 KM.

Na kioscima i u trgovinama kutija košta najmanje 4 KM, a na tržnicama se, ‘ispod ruke', može naći za 1,5 do 2 KM. Stalno poskupljenje koriste preprodavči, koji na crnom tržištu itekako dobro zarađuju. Od 2011. do 2017, trošarina na duhan porasla je 105, a prihodi svega 10%.

Prema neslužbenim procjenama, BiH je, u proteklih pet i pol godina, izgubila između 600 i 700 milijuna KM zbog prevelikih trošarinskih opterećenja i rasta crnog tržišta. Da bi se to promijenilo, morao bi se mijenjati i Zakon o trošarinama, koji je zbog izbora na čekanju. Budući da su trošarine za 2019. već određene, novi zakon ni u idućoj godini neće biti donesen.