Od dvije plaće dnevno četveročlanoj obitelji ostaje samo 13 maraka

Od dvije plaće dnevno četveročlanoj obitelji ostaje samo 13 maraka

To znači da četveročlana obitelj, odnosno, otac, majka i dvoje djece koja idu u školu, dnevno na hranu mogu potrošiti oko 13 KM, odnosno nešto više od jedne marke po obroku, pokazuje istraživanje Srpskainfo.

U tim djelatnostima radi najveći broj ljudi u Srpskoj - čak 102.000, ili gotovo svaki drugi u ukupnom broju zaposlenih koji iznosi više od 263.000. Za sve njih, kao i radnike u ostalim sektorima u kojima su plaće ispod državnoga prosjeka, pravo je umijeće sastaviti "od prvog do prvog".

Računica je pokazala kako se prosječan mjesečni trošak za stanarinu, grijanje, struju, vodu, odvoz smeća i održavanje zgrade kreće oko 370, dok internet, kabelsku, TV pretplata i dva računa za mobilni telefon koštaju oko 105 KM. Jedna obitelj u prosjeku potroši spremnik goriva, što s jednom mjesečnom učeničkom kartom košta oko 130 KM. Za doručak dvoje djece u školi, kao i obrok, te po jednu kavu za roditelje, mjesečno je potrebno osigurati oko 260 KM, pod pretpostavkom da nitko od njih dnevno ne pojede nešto skuplje od 2,5 KM.

Na higijenu, odnosno šampon, sapun, pjenu za brijanje, pastu za zube, deterdžent za rublje, kreme, sanitarije, deterdžent za suđe, treba oko 70 KM.

Nije teško zaključiti da plaća od 695 KM jedva može podmiriti tek nešto više od 70 posto ovih troškova. Kad se ostatak namiri iz druge plaće, četveročlana obitelj po obroku dnevno ima nekih šest-sedam KM. Ilustracije radi, to je taman dovoljno za ručak od 300 grama junetine bez kosti, pola kruha, kilogram krumpira i pola kilograma svježeg kupusa. Za večeru bi se, za spomenuti iznos, moglo kupiti šest jaja, 200 grama šunke, 150 grama sira i pola kruha. Jasno je da su ovo precijenjene vrijednosti obroka, s obzirom na činjenicu da su, kad je riječ o hrani, jednom kućanstvu nužne i mnoge druge namirnice, poput mlijeka, ulja, soli, šećera, brašna, začina, raznih vrsta povrća, kave... Također, zbog učestalih poskupljenja građani imaju sve manje novca za tekuću potrošnju.

U udrugama potrošača naglašavaju da porast troškova svih životnih namirnica, kao i režija, ukazuje da većina obitelji u Republici Srpskoj teško preživljava.

- Sva istraživanja pokazuju da smo na dnu ljestvice kako po primanjima tako i po kvaliteti života. Većina ljudi, bez pomoći roditelja ili nekog posla na "crno", teško može preživjeti mjesec bez pozajmljivanja, kredita, odlaska u nedopušteni minus i slično - kaže predsjednica prijedorske Udruge za zaštitu potrošača "Don" Murisa Marić.

MJESEČNI IZDACI (KM)

- stanarina 200

- grijanje 80

- struja 50

- telefon 60

- voda 20

- odvoz smeća 10

- održavanje zgrade 12

- rtv pristojba 7,5

- internet 20

- kabelska 20

- gorivo 100

- karta (mjesečna) 30

- obrok - 2 djece 88

- doručak, kava 170

- higijena 70

- ukupno 937,5

večernji.ba