Od 85 federalnih inspektora, samo njih 13 nisu Bošnjaci

inspekcija uposlenici
inspekcija uposlenici

... stvarnom stanju i strukturi zaposlenih u institucijama, već godinama ignorira, piše Večernji list BiH.

Naime, u čak 70 posto ministarstava, uprava, agencija ovog bh. entiteta uopće nema Hrvata ili su minimalno zastupljeni s jednim ili dva čovjeka, upozorio je nedavno predsjedatelj Predsjedništva BiH Dragan Čović. Ništa bolja situacija nije ni kada je riječ o Srbima.

Nacionalna struktura

Najnoviji pokazatelj sustavnog nepoštivanja spomenutog zakona ogleda se u nacionalnoj strukturi federalnih inspektora. Od ukupno 85 inspektora u unutarnjoj kontroli u Federaciji Bosne i Hercegovine, samo njih trinaest nisu Bošnjaci.

Zanimljivo je spomenuti kako među poljoprivrednim i veterinarskim inspektorima nema niti jednog Hrvata, dok među zdravstvenim i šumarskim inspektorima imamo po jednoga. Od ukupno 11 tržišnih inspektora, tek dva nisu Bošnjaci, a ista je situacija i sa inspektorima tržišta rada, kao i vodnim inspektorima. Među osam urbanističko-ekoloških inspektora, tek jedan nije Bošnjak.

U sektoru rudarsko-termo i elektroenergetske inspekcije od dvanaest zaposlenih, tri inspektora pripadaju drugim nacionalnim strukturama, dok je ostalih devet Bošnjaka. Kada je riječ o glavnim inspektorima, od njih deset samo jedan nije Bošnjak, a radi se o glavnom inspektoru prometne inspekcije, na čijem je čelu Dragan Soldo.

Na problem nedovoljne zastupljenosti Hrvata u institucijama Federacije BiH nedavno je upozorila i ministrica financija Federacije BiH Jelka Milićević.

Dva Hrvata

"Nisam zadovoljna ni u ovom ministarstvu, ali niti ostalim institucijama. Nedavno smo radili jednu analizu među vodećim državnim službenicima. Moram reći da je loša nacionalna struktura, ali je, ipak, puno bolja nego što je to slučaj sa zaposlenicima", kazala je ovom prilikom Milićević. Ona je iznijela podatak kako u Ministarstvu financija od 125 zaposlenika radi 17 Hrvata. "A onda možete misliti kakvo je stanje s Ministarstvom branitelja gdje smo u prošle četiri godine imali doslovno ‘ratni zločin'. Tek političkim dogovorom uspjeli smo vratiti dvoje ljudi tamo, no stanje ni izdaleka nije dobro", kazala je Milićević.

Naglasila je kako hrvatski predstavnici nastoje ovo pitanje stalno otvarati, ali da je teško mijenjati odnose koji se uspostavljaju 20 godina. "Ja sam, primjerice, po dužnosti zapovjednica Stožera civilne zaštite u kojemu je stanje nešto povoljnije jer njegovi članovi dolaze i iz drugih institucija i razina vlasti.

No, kada se sagleda nacionalna struktura Federalne uprave civilne zaštite, ona nije dobra jer od 225 zaposlenih zanemariv je broj Hrvata. Ista je situacija i u Glavnom tajništvu Vlade koja broji 96 zaposlenih, a vjerojatno i u drugim institucijama", zaključila je ovom prilikom Milićević. Na ovaj problem upozoravao je i predsjednik Federacije Bosne i Hercegovine Marinko Čavara.