Od 83 granična prijelaza u BiH, samo oko 20 posto ispunjava standarde

gornji brgat
Od 83 granična prijelaza u BiH, samo oko 20 posto ispunjava standarde za kvalitetno i efikasno vršenje graničnih provjera. Zbog loše infrastrukture nastaju duge kolone, a otežane su i nepotpune provjere bez primjene suvremenih informacijskih tehnologija, uz slabu kontrolu i suzbijanje nezakonitosti. Ekipa Federalne TV bila je na Graničnom prijelazu Ripač kod Bihaća.
 
Na Graničnom prijelazu Ripač smjena traje 13 sati, bez vode, mokrog čvora i struje. Cisterna s vodom u funkciji je do prvih zimskih minusa. U ljetnim danima pomažu solarne ploče. Tad se nešto i može uraditi po propisima. Problem su hladniji dani i noći.
 
"Kad je jaka naoblaka, ne rade čitači i mi vršimo graničnu kontrolu uvidom u dokumente", objašnjava Deniel Trivunić, pomoćnik komandira za operaciju i organizaciju na GP-u Izačić.
 
Postavljena je nadstrešnica i kućice koji su zbog nedostatka struje neupotrebljive. Obećanja se nižu već gotovo dvadeset godina. Za održavanje graničnih prijelaza zadužena je Uprava za indirektno oporezivanje BiH, iz koje poručuju da nije do njih - čeka se, kažu da svoj dio posla odrade lokalni vodovod i Elektrodistribucija Bihać.
 
"U kolovozu je bio posljednji sastanak, dogovoreno je da se pokrene nova inicijativa da se osigura voda i struja i mi smo i to uradili", ističe Ratko Kovačević, glasnogovornik UIO-a BiH.

Prijelaz bez rampe

U Unsko-sanskoj županiji najviše je migranta koji žele preko granice doći do Europe. Oni ovdje dolaze u skupinama, pojedinačno, javno i skriveno. Policija se s tim nosi kako i koliko može. "Nemamo rampe tako da dosta ljudi samo prođe i ne obraća pažnju na znakove", navodi Trivunić. Situacija je noću sablasna. Ovaj granični prijelaz od hrvatskog je odvojen kilometar i putnici gotovo i ne znaju kad su na vratima Bosne i Hercegovine.
 
Za održavanje svih prijelaza godišnje se izdvaja svega 400.000 maraka što je, poručuju iz Uprave, nedovoljno. 
 
"Ukoliko država želi da budu bolji i da se u njih investira, onda svakako mora osigurati i dodatna sredstva", napominje Kovačević. 
 
Granični prelaz Užljebić-Ripač, kod Bihaća, ogledalo je Bosne i Hercegovine. Izlaz iz države, ulaz u Europsku uniju. Pripadnici Granične policije BiH i Uprave za indirektno oporezivanje BiH rade u gotovo nikakvim uvjetima, javlja Federalna televizija.