Od 23 imenovana čak su 22 Bošnjaka, natječaj poništiti

policija

... zatražio objašnjenje oko “činovanja policijskih službenika”, koje je obavljeno u ovom mjesecu u okviru službi policije Ministarstva unutarnjih poslova ZD županije.

Diskriminacija

"Promaknuto je ukupno 60 službenika, ali od 23 promaknuta službenika, to su oni s visokom stručnom spremom, promaknuta su 22 Bošnjaka. Mislim da se prilikom činovanja uopće nije vodilo računa o zastupljenosti konstitutivnih naroda. Zapravo nije ovo negodovanje samo nas Hrvata, isto tako su nezadovoljni i Srbi, ali isto tako su nezadovoljni i Bošnjaci, i svi redom traže da se ovaj natječaj poništi.

U prvom redu zbog toga što se nije vodilo računa o zastupljenosti konstitutivnih naroda, s druge strane za sedam-osam dana treba imenovati novog ravnatelja policije i mislimo da nije dobro u ovom razdoblju uopće provoditi natječaj, te stoga tražimo da se ovaj natječaj poništi i da se nakon izbora novog ravnatelja raspiše novi natječaj.

Ja ne mislim da Bošnjaci zaista misle da treba biti ovako kod promaknuća, ali je problem kod određenih lobija koji su to jednostavno zatvorili na ovakav način i mislimo da unutar MUP-a treba ozbiljno razgovarati. Mora se dopustiti i drugima da rade, da obnašaju visoke dužnosti, i tako bi se poslala jedna iznimno snažna potpora svima drugima koji žive ovdje", kazao nam je u pauzi sjednice Skupštine ZDŽ-a zastupnik Ivo Tadić.

Sastanak zastupnika

U pauzi sjednice se sastao i Klub zastupnika hrvatskog naroda koji su se oglasili priopćenjem u kojem se ističe da se oni oglašavaju posljednjeg dana za podnošenje prigovora na "činovanje policijskih službenika". Oni su i prije nekoliko dana zatražili da se provedeni natječaji ponište i da se objave novi u kojima će se voditi računa o nacionalnoj zastupljenosti.

Tada je navedeno kako su se slični slučajevi pojavljivali i u prošlosti, te kako je već poznato tko će biti imenovan na upražnjena mjesta u MUP-u Zeničko-dobojske županije.

- Diskriminacija kojoj su izloženi Hrvati, ali i predstavnici srpskog naroda ne može se više tolerirati. Ako ćemo unaprijed znati tko će popuniti upražnjena mjesta, onda se postavlja pitanje zašto se uopće provode natječaji i ostale procedure. Neka umjesto toga odluke donosi politika - zaključili su naši sugovornici.

Večernji list