Od 1. siječnja možete birati gdje ćete kupiti struju

struja, elektroprivreda, električna energija, poskupljenje, struja, Elektroprivreda HZHB, struja, FERK, Elektroprivreda HZ HB d.d. Mostar, energetska zajednica, sankcije, BIH, nevrijeme, električna energija, Vlada FBiH, struja, struja, proizvodnja

Kako su pojasnili u FERK-u, tržište se za velike kupce počelo otvarati još 2008. godine, a sada će i kućanstva moći izabrati opskrbljivača strujom, a osim tri javna elektroprivredna poduzeća u BiH, na tržištu je još 21 opskrbljivač koji može obavljati taj posao, piše Dnevni list.

Cijene

Predsjednica FERK-a Đulizara Hadžimustafić pojasnila je da se za potrošače ne mijenja ništa u tehničkom smislu, jer priključak ostaje isti, već da ljudi sada jednostavno imati pravo izbora i eventualno na taj način nabaviti povoljniju električnu energiju.
"Procedura je takva da se ne plaća nikakva naknada za promjenu opskrbljivača, a promjena može trajati do 21 dan", kazala je Hadžimustafić.
Kada su u pitanju cijene struje, Hadžimustafić je naglasila da je pravilnikom FERK-a predviđeno da nema tzv. šok tarifa i nema prevelikog povećanja cijene električne energije, posebno u kategoriji kućanstava, jer u FBiH ne postoji program za zaštitu kupaca koji su socijalno osjetljivi. "Za otvaranje tržišta jako je bitno da država ima program socijalno ugroženih kupaca da bi oni bili zaštićeni", dodala je.
Rukovoditelj sektora za tarife u FERK-u Igor Glibić ne vjeruje da će doći do pada cijena struje, jer su cijene struje za kućanstva do sada bile subvencionirane od drugih kategorija i bile su manje od stvarnih troškova.

Održavanje

Dodao je da će ipak kada su u pitanju cijene za kućanstva, njih određivati javni opskrbljivač, a FERK će davati suglasnost na te cijene. "Javni opskrbljivač će trebati utvrditi cijene na osnovi metodologije koju je utvrdio FERK, a ako ne budu po toj metodologiji, onda će ih utvrditi FERK", objasnio je Glibić.
Član FERK-a Risto Mandrapa objasnio je da se od 1. siječnja neće dogoditi ništa važno što se tiče kućanstava, jer ni novi opskrbljivači koji se pojavljuju na tržištu neće moći nabavljati jeftiniju električnu energiju od one u BiH.

Što se tiče održavanja mreže, članica FERK-a Sanela Pokrajčić objasnila je da ona ostaje u obvezi poduzeća koja upravljaju mrežom, jer kupac ostaje priključen na istoj mreži, a to su tri elektroprivrede. To održavanje, kažu, plaćalo se i do sada i građani će, ako mijenjaju opskrbljivača, moći odlučiti hoće li plaćati dva računa ili će se plaćati sve zajedno na jednom računu preko njihovog novog opskrbljivača.