Od 1. siječnja lijekovi jeftiniji

mentalna bolest, psihičko stanje, lijekovi, BIH, cijena, lijekovi, bol, lijek, mafija, farmaceuti, lijek, RAK, farmaceutske kuće, farmaceutska industrija, farmaceuti, reklame, reklama, lijekovi, lažni lijekovi, lijekovi, lijekovi za impotenciju, Protuupalni lijekovi, Lijekovi za krvni tlak, Lijekovi protiv bolova, lijekovi i odmor, kućni lijekovi, lažni lijekovi, zdravlje, hrana, lijekovi, lijekovi, lista, pojeftinjenje, odmor, lijekovi, tableta, Lijekovi protiv bolova, konzumiranje lijekova, lijekovi, karcinom
Prije deset mjeseci u svom istraživanju 'Nezavisne' su dokazale da su cijene tableta Byol, Plavix, Nebilet i Crestor "najpaprenije" upravo na našem tržištu, u poređenju sa Crnom Gorom, Srbijom, Hrvatskom, pa čak i Slovenijom, ali se konačno nazire kraj mukama pacijenata koji ove medikamente koriste.

Biljana Tubić, pomoćnik direktora za sektor za lijekove u Agenciji za lijekove i medicinska sredstva BiH, ističe da od Nove godine počinje primjena pravilnika kojim se definira način obračuna cijena u BiH.

Kako pojašnjava, veleprodajne cijene bit će računate na osnovu cijena istih lijekova u Srbiji, Hrvatskoj i Sloveniji, ili pak Austriji i Italiji ako neki lijek koji se ovdje prodaje nije prisutan na tržištu u zemljama u regiji.

"Cijena za BiH će biti računata po formuli koja će da uključuje cijene u Hrvatskoj, Sloveniji i Srbiji. Maksimalna cijena lijeka u BiH iznosit će 90 do 100 posto od prosječne cijene u te tri zemlje, što zavisi od kategorije lijeka", pojašnjava Tubićeva.

Ona ističe da će nositelji dozvole za lijekove u BiH moći ići i ispod određene maksimalne cijene lijeka, što, naravno, zavisi od njih. Nakon što su je podsjetili na analizu "Nezavisnih", kojom su dokazali da su Byol, Plavix, Nebilet i Crestor znatno skuplji ovdje nego u regiji, ona je naglasila da će cijene tih lijekova s ovim izmjenama sigurno padati.

"Pojedinačno, da pričamo o tome koliko će koji lijek pojeftiniti, za sada je nezahvalno. Ali, cijene svih lijekova koje su 'iskakali' u poređenju s regijom sigurno će padati po ovom modelu", precizira Tubić.

Podsjetimo, ranije je ukazano da su lijekovi koji se koriste za snižavanje krvnog pritiska, sprječavanje srčanog udara odnosno stvaranja tromba, te snižavanje kolesterola, skuplji u RS nego u zemljama u regiji, uključujući čak i ljekarne u Sloveniji, gdje pacijenti u nekim slučajevima mogu proći i do tri puta jeftinije.

Slični cjenici, pa čak i "papreniji" za neke lijekove, na snazi su u FBiH. To što će od 01. siječnja brojni lijekovi pojeftiniti pacijente je itekako obradovalo, s obzirom na to da su, kako tvrde, morali pazariti po ljekarnama u nekoj od država u okruženju, budući da su tamo znatno niže cijene. Dijalizni pacijenti, primjera radi, često imaju problema s pritiskom, za koji su lijekovi ovdje skuplji nego u regiji.

"Imate lijekove koji su ovdje skuplji duplo nego u Srbiji. Neke smo nabavljali i u Hrvatskoj, jer su tamo također jeftiniji. Ovo pojeftinjenje će nam i te kako dobro doći", podvlači Aleksandar Radun, tajnik Udruženja dijaliznih, transplantiranih i kroničnih bubrežnih bolesnika RS. Zadovoljan je i Miodrag Femić, predsjednik Međunarodne asocijacije doktora medicine za jugoistočnu Europu, koji kaže da će se pojefitnjenje lijekova pozitivno odraziti na pacijente, ali i one koji recepte propisuju.

"Prvo, pacijenti će moći primati adekvatnu terapiju, koju mi propišemo, jer je oni sada ne primaju pošto su lijekovi skupi i nemaju novca. Što se tiče nas, moći ćemo propisati lijekove koji nisu na listi, a koji će sebi moći da priušte pacijenti. Bit će to izuzetno velika ušteda", ocijenio je Femić.

I Nataša Grubiša, direktor Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH, također ističe kako očekuju da će lijekovi od Nove godine biti jeftiniji. Naglašava da nastoje spriječiti monopol, te da bude što veća konkurencija.