Od 01. srpnja majka ne može prevesti dijete preko granice bez punomoći oca

...Ministarstvo vanjskih poslova BiH izdalo je preporuke za putovanja, odnosno podsjetilo na neke od najčešće komentiranih propisa koji se već primjenjuju, ili će se početi primjenjivati od 1. srpnja 2013. nakon ulaska RH u EU. - Prema odredbama schengenske pravne stečevine državljani tzv. trećih zemalja prilikom ulaska na teritorij članica EU moraju imati važeću putnu ispravu.

Potrebna dokumentacija

- Budući da se BiH nalazi u kategoriji zemalja čijim državljanima nije potrebna viza za ulazak u države članice EU, ako su nositelji biometrijskih putovnica, RH neće zahtijevati vize za državljane BiH prilikom ulaska u RH. Propisano je da malodobna djeca koja putuju u pratnji jednog roditelja, osim putovnice moraju imati pisanu suglasnost drugog roditelja, a ona koja putuju u pratnji tzv. trećih osoba moraju imati pisanu suglasnost oba roditelja. - Tijekom kratkotrajnog boravka (do 3 mjeseca), visina sredstava potrebnih strancu za uzdržavanje iznosi 100 € po danu predviđenog boravka u RH. - Ako stranac posjeduje ovjereno jamstveno pismo fizičke ili pravne osobe iz RH, dokaz o uplaćenom turističkom aranžmanu ili sličnu ispravu, dužan je predočiti dokaz o posjedovanju sredstava u protuvrijednosti od 50 € po danu predviđenog boravka u RH. - Unošenje gotovih lijekova za osobne potrebe putnika moguće je u količinama potrebnim najviše za liječenje do mjesec dana (uz uvjet da su odobreni od nadležnih tijela zemlje proizvođača), i to uz posjedovanje odgovarajuće medicinske dokumentacije. Unošenje lijekova koji sadrže opojnu drogu, moguće je u količini potrebnoj za liječenje do najviše 5 dana, i to uz posjedovanje medicinske dokumentacije iz koje proizlazi neophodnost uzimanja lijeka (preslike recepta za lijek, preslike povijesti bolesti ili ovjerene liječničke potvrde).

Lijekovi i hrana

Ako se radi o osobama koje su na terapiji malignih bolesti, količina lijeka može biti za 15 dana osobne upotrebe. Preko graničnih prijelaza mogu se unijeti razumne količine hrane koje upućuju da se radi o količinama za osobne potrebe putnika i obitelji (kruh, kolači, čokolade i konditorski proizvodi, dodaci prehrani, tjestenina, juhe i začini, te drugi proizvodi koji ne sadržavaju svježe ili prerađeno meso i proizvode od mlijeka ili riba). Ostali proizvodi podliježu kontroli. Osobnom prtljagom putnika smatraju se odjeća, obuća, higijenske potrepštine, te druga roba (osobni nakit, fotoaparati i kamere, laptopi i drugi mobilni električni uređaji, sportska oprema, predmeti za razonodu), u razumnoj količini, koji su putniku potrebni za vrijeme privremenog boravka, precizirano je u objašnjenju iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

vecernji.ba