Očekuju nas paklene vrućine i sibirske zime

Da će zime i proljeća biti bogatiji padalinama, a ljeta sušnija, s temperaturama koje obaraju stoljetne rekorde, prognoziraju i u Komitetu za klimatske promjene BiH, koji je na ovaj ekstremni poremećaj upozorio u prvom nacionalnom izvještaju o klimatskim promjenama, pišu Nezavisne novine.

"Trenutne vremenske prilike potvrda su procjene klimatologa svijeta da je trend globalnog zatopljenja na sjevernoj polulopti, pogotovo na Balkanu, nezaustavljiv. Čak do kraja ovog stoljeća temperature će biti više za šest stupnjeva i u svakom slučaju neće se mijenjati režim padalina", kazao je Nebojša Kuštrinović, član Komiteta za klimatske promjene BiH.

Za potpuno izmijenjenu klimu krivac je čovjek jer je tehnološkom revolucijom i emisijom štetnih plinova u atmosferu doveo do toga da se oko Zemlje stvorio omotač koji onemogućava da se ona hladi, već da se dodatno zagrijava.

"Gustina tog sloja i materije koje se nalaze u njemu dovode do toga da imamo globalno otopljenje s različitim posljedicama na različitim dijelovima planete. Činjenica je da kada bi ovog trenutka svi zagađivači koji stvaraju efekat staklene bašte prestali zagađivati okolinu trend globalnog zatopljenja bio bi nastavljen i narednih 50 godina", ističe Kuštrinović.

Štedjeti energiju

Da bismo stanje bar malo popravili moramo štedjeti energiju, gasiti bespotrebna svjetla, smanjiti upotrebu automobila.

"Na vladama je da se opredijele na alternativne izvore energije. U BiH ih, nažalost, premalo koristimo, pogotovo vjetar i sunčevu energiju. Primjera radi imamo bar 30 posto sunčeve energije od Njemačke i Austrije, a te resurse ne koristimo ni u najmanjoj mjeri. Mora biti urađeno puno toga da i mi uskoro dobijemo vjetroparkove i velike solarne centrale, jer takvih prostora imamo skoro na svakom koraku, a pogotovo na prostoru krševite Hercegovine", objašnjava Kuštrinović.

U Hidrometeorološkom zavodu RS ističu da je posljednje desetljeće najtoplija otkada se mjere temperature, a one su porasle 0,7 stupnjeva Ističu da će one i u narednim godinama rasti od dva do tri stupnja, usljed promjene klime.

Naučnik James Hansen, direktor NASA Instituta "Goddard", ističe da su crna predviđanja o posljedicama stalnog porasta temperature, iznesena 1988. godine, već premašena.

Stručnjaci napominju da klimatske promjene ne izazivaju samo materijalne štete, a sve više njih upozorava da one izazivaju i stres odraslih i tjeskobu djece i da bitno utječu na mentalno zdravlje ljudi. Takođe, dodaje se da je ovaj fenomen premalo istražen. Promjene klime mijenjaju i poljoprivredu, prvenstveno smanjujući prinose nekih povrtlarskih kultura.

"Da bi negativan uticaj klimatskih promjena bio ublažen potrebno je osigurati navodnjavanje što većih poljoprivrednih površina, inače će jedina slika s polja biti ispucala zemlja", upozoravaju srbijanski klimatolozi.

Ovog tjedna toplotni udar

Prostor Balkana tijekom ovog tjedna pogodiće četvrti toplotni udar, što se događa jednom u stotinu godina, kažu u Komitetu za klimatske promjene BiH.

Dnevne temperature će se penjati do 40 stupnjeva Celzijusovih, a večeras i u petak uvečer nema rashlađenja, jer se očekuju tropske noći. Čak ni jutra neće biti svježa, jer živa u termometru neće padati ispod 20. podioka.

Iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda napominju da ne treba očekivati rekorde. Prema prognozama Državnog hidrometeorološkog zavoda Hrvatske, visoke temperature zadržat će se desetak dana.

Olakšanje, kažu klimatolozi, dolazi nam u rujnu, kada se očekuje ugodno vrijeme, ali i znatno više padalina. Prva kiša mogla pasti već 3. rujna, a osvježenje stiže i polovicom mjeseca. Sjever i zapad primiće standardnu količinu padalina, dok će nešto jača kiša padati na jugu, u Hercegovini.