Očekuje se sporazum o izručenju između Hrvatske i BiH

sporazum, Hrvatska, BIH, Vlada, Federacija BIH, federacija, imovina, emil vlajki, Vlada, prodaja, vlast, BIH, vlast, BIH, vlast, BIH, Vlada Federacije, platformaši, platformaši, smjene, SDP BIH, BIH, majorizacija, matija šerić, BIH

Sudeći prema navodima tajnika Ministarstva pravde Bosne i Hercegovine Jusufa Halilagića, uskoro možemo očekivati izručenje doktora Ognjena Šimića i Branimira Glavaša jer je sve spremno za potpisivanje sporazuma o izručenju između Hrvatske i BiH.

Prema navodima Halilagića sve su tehničke predispozicije za potpisivanje sporazuma ostvarene, tako da se samo pregovara o datumu svečanog potpisivanja sporazuma.

Kada se sporazum potpiše, bit će potrebno napraviti samo još nekoliko 'tehnikalija' da bi se osuđenik s hrvatskim i bosanskohercegovačkim državljanstvom izručio zemlji koja ga je osudila.

Riječ je o svim kaznenim djelima bez iznimke, a kako se doznaje, plan je za sada izručivati pravomoćno osuđene osobe.

Prema nekim neslužbenim podacima, takvih je osoba više od dvije stotine, tako da bi se ubrzo nakon sporazuma situacija s pretrpanošću zatvora mogla i pogoršati.

Primjerice, Ognjen Šimić bi se mogao naći u hrvatskom zatvoru prije početka proljeća. S druge strane, ista sudbina se smiješi i Anti Jelaviću zbog makinacija s Hercegovačkom bankom.

Neslužbeno se doznaje da bi Branimir Glavaš još neko vrijeme mogao biti na slobodi u BiH, jer će Hrvatska izručenje tražiti tek nakon pravomoćnosti presude. No ta bi presuda prema nekim najavama na Vrhovnom sudu uskoro trebala postati i pravomoćna.