Očekuje nas sušno ljeto, prognozu za srpanj i kolovoz ne morate ni gledati

žuti meteo alarm
žuti meteo alarm

Meteorolog Željko Majstorović kazao je za N1 da nas očekuje jako toplo i sušno ljeto u Bosni i Hercegovini uz poruku da u narednim mjesecima ''prognozu ne trebamo niti gledati'' jer će sunčanih dana biti sasvim dovoljno.

Prema njegovim riječima, razdoblje nestabilnih vremenskih prilika može se očekivati tek krajem kolovoza - u najavi jeseni.

''Činjenica je da je klimatološko ljeto počelo 1. lipnja. Za klimatologe je to mjerodavno, ovo je astronomski početak. Vrijeme će biti i dalje nestabilno do kraja mjeseca, ali dosta toplo. Tako će ostati narednih dana i još toplije. Krajem vikenda i početkom sljedećeg tjedna ide ipak malo zahlađenja i nešto niže temperature'', ispričao je Majstorović za N1.

On je naglasio da nas u principu očekuje sušno ljeto.

''Što se tiče sdva ljedeća mjeseca, temperature će biti dosta visoke, dva do tri stupnja iznad prosjeka i vrlo malo padavina. Ukupna količina padalina niža od prosjeka. Takav će biti i kolovoz. Jedino krajem mjeseca kada već ulazimo u jesen može biti više padalina. U principu, sušno ljeto. Prošle godine proljeće i jesen su bili jako topli, vrući. Čak je travanj prošle godine bio najtopliji u stogodišnjem nizu u Sarajevu. Zahvaljujući klimatskim promjenama, ti ekstremi su sve češći'', poručio je on.

Za kada građani Bosne i Hercegovine trebaju planirati godišnje odmore?

''Srpanj i kolovoz gotovo ne moraju gledati prognozu, ali neka pogledaju onu kratkoročnu. Ako idu na jedan odmor od sedam ili deset dana, bez obzira na prognozu bit će dovoljno dana za kupanje i uživanje'', prognozirao je Majstorović.