Očekuje nas pakleni tjedan

Očekuje nas pakleni tjedan

U narednom tjednu, prema prognozama, očekuju nas temperature do 40 stupnjeva, koje su rijetko zabilježene u lipnju.

Najtopliji Mostar

Toplotni val stići će sa sjevera Afrike i Španjolske i donijeti znatno više temperature od Velike Britanije do Belgije i Grčke. Vrhunac se očekuje u srijedu i četvrtak.

Što se tiče Balkana, meteorolozi najavljuju da će tropske vrućine stići u četvrtak, kad će se živa popeti do 35 stupnjeva.

Jučer je najtoplije bilo u Mostaru, gdje su u 14 sati izmjerena 33 stupnja. U Neumu i Sarajevu bilo je 31, dok je stupanj niže bilo u Tuzli, Zenici i Sanskom Mostu. Kako vjetra skoro da nije bilo, osjetila se velika sparina u popodnevnim satima.

Osvježenje na jezeru

U glavnom gradu BiH jučer je bilo sparno, a mnogi građani osvježenje su pronašli na šetalištima koja su okružena drvećem i hladom. Stotine Sarajlija rashladile su se na Vilsonovom šetalištu, gdje je izmjereno ugodnih 28 stupnjeva.

Građani Zenice osvježenje su pronašli na lokalnim bazenima, Mostarci u Neretvi, dok su se Tuzlaci hladili na "Panonskom jezeru".

Preporuke doktora

Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH izdao je preporuke za zaštitu zdravlja s obzirom na to da velike vrućine i visok indeks UV zračenja mogu biti opasni ne samo za kronične bolesnike i djecu nego i za zdrave osobe.

Ako se baš mora na sunce, iz Zavoda za javno zdravstvo preporučuju da treba zaštititi kožu i oči, piti dosta tečnosti, nositi prozračnu odjeću, konzumirati lakšu hranu.

Doktori upozoravaju da kod prvih sumnji na sunčanicu treba potražiti stručnu pomoć.

37 stupnjeva najavljeno je za utorak u Njemačkoj
38 stupnjeva najavljno za srijedu u Belgiji i Švicarskoj
39 stupnjeva bit će u Grčkoj
40 stupnjeva maksimalna je temperatura koja se očekuje u Francuskoj