Očekuje nas i dalje ekstremno vrijeme, tvrde meteorolozi

U ostalim gradovima izmjerene su sljedeće vrijednosti: Neum 26, Gradačac, Livno i Prijedor 28, Sarajevo, Bijeljina i Bugojno 29, Bihać, Doboj, Goražde, Jajce, Sanski Most i Tuzla 30, Mostar, Stolac i Zenica 31,

Hrvatska, Srbija, Makedonija, BiH i Albanija suočavaju se sa temperaturama većim od 30 stupnjeva i visokim UV zračenjem, a stručnjaci savjetuju građanima da izbegavaju da dugo borave na suncu tijekom najtoplijeg dijela dana i da uzimaju mnogo tečnosti, piše doznajemo.com.

Slijede obilne kiše?!

Prema tvrdnjama meteorologa, pred nama su topli i blagi dani, ali svibanj će proći prije svega u znaku obilnih kiša koje mogu izazvati velike poplave.

Jasminka Smailagić, načelnik u Centru za klimatske promjene RHMZ Srbije, kaže da je primjetno da su klimatske promjene u ovoj zemlji sve bliže ekstremima:

"Promjena u domenu umjereno kontinentalne klime nema, ali su promjene nagle u temperaturama i padaline, poslije kojih imamo jedan duži period suše, pa ponovo padline koje skoro uslovljavaju poplave.

Primjetno je i da je broj ledenih i mraznih dana manji, a tropskih dana sa temperaturama višim od 30 stupnjeva sve veći. Ako se takav trend nastavi, nećemo imati promjenu klimatskog pojasa, ali ćemo imati ekstremne vrijednosti kada su u pitanju toplota, hladnoća, suša i poplave", objašnjava Smailagić, kako je citira beogradski Blic.

Prognoza za BiH

Sutra se u BiH očekuje umjereno oblačno i sunčano vrijeme i uglavnom toplo. Tijekom dana razvojem oblačnosti, u sjeverozapadnim i višim područjima očekuje se i kiša ili kratkotrajni pljusak praćen grmljavinom. Vjetar slab do umjeren južnog smjera. Jutarnja temperatura od 9 do 15, na jugu do 18, a najviša dnevna od 23 do 32 stupnja.

U četvrtak umjereno oblačno i sunčano vrijeme. Tijekom dana, razvojem oblačnosti mjestimično je moguća kiša ili kratkotrajni pljusak. Jutarnja temperatra od 10 do 15, na jugu do 18, a najviša dnevna od 23 do 31 stupanj.

U petak sunčano vrijeme uz malu do umjerenu oblačnost. Jutarnja temperatura od 9 do 15, na jugu do 18, a najviša dnevna od 21 do 30 stupnjeva.

U subotu malo do umjereno oblačno i sunčano vrijeme. Tijekom dana razvojem oblačnosti, očekuje se kiša ili kratkotrajni pljusak. Jutarnja temperatura od 8 do 15, na jugu do 18, a najviša dnevna od 22 do 32 stupnja.