Obuzdati cijene goriva ili će doći do kolapsa

...međunarodnih cestovnih prijevoznika tereta pri Vanjskotrgovinskoj komori BiH. On dodaje kako je sada takvo stanje u društvu da je teško podizati bilo kakve cijene.
"Ovo je jedna šah-mat pozicija. Velika divljanja cijena se moraju obuzdati inače će doći do kolapsa", upozorio je Sinanović.

Poslovanje sve teže

On kaže kako naftaši brzo reagiraju kada cijene treba podizati, a kad ih treba spustiti, onda su spori.
"To je mala igra koja nije stavljena pod kontrolu, a s druge strane, država nije zainteresirana jer tu ubire dio kolača. Povećanje cijene goriva ide u prilog državi jer se povećava i PDV", rekao je Sinanović. On potvrđuje da se prijevoznici već polako počinju buniti jer je riječ o energentu koji oni svakodnevno koriste, a posebice je teško onima koji se bave međunarodnim prometom. Poslovanje prijevoznicima je sve teže, a kad se nađe posao, onda im je teško doći do naplate. Na sjednicama s prijevoznicima, kada je riječ o gorivu, kako kaže Sinanović, atmosfera je usijana. Oni su odlučili zahtijevati od nadležnih ministarstava da pokrenu rješavanje niza pitanja vezanih o poskupljenju goriva.

Krajnje mjere

"Izlazak na ulice je krajnja mjera, stoga treba sjesti za stol i dijalogom riješiti probleme", zaključio je Sinanović koji dodaje kako u našoj zemlji prijevoznicima, osim goriva, nedostaje mnogo toga. Podsjetio je na subvencije za vozni park koje dobivaju prijevoznici u Hrvatskoj, a kod nas to prijevoznici moraju financirati od vlastitih sredstava, kojih doslovno više nemaju. U ovakvoj situaciji, Sinanović smatra da bi se bh. tvrtke mogle urušiti te bi se otvorio prostor za neke nove poduzetnike.

Dnevni list