Obračun CIA-e i Hezbolaha u BiH

SNSD, HSP BIH, HDZ BiH, HDZ 1990, CIA, BIH, nepotizam, SDP BIH, država za čovjeka
Centralna obavještajna služba SAD (CIA) tijekom rata u Bosni i Hercegovini slala je svoje agente da spriječe navodni napad na šefa CIA-e za BiH u Sarajevu, koji su planirali pripadnici Hezbolaha, militantne grupe koju podržava Iran.

To u svojoj nedavno objavljenoj knjizi navode dvoje bivših špijuna CIA-e Robert Ber (Bear) i Dejna Vilijamson (Dayna Williamson) pišući o tome kako su se upoznali i zavoljeli u  misiji tijekom rata u Sarajevu.

Njih dvoje su, kako navode u izjavi za "Daily Mail", kao agenti boravili tijekom rata u BiH "loveći pripadnike Hezbolaha".

Prema osobnom svjedočanstvu, upoznali se u Splitu i na prvi pogled zavoljeli. Robertu, koji je već tada bio iskusan obavještajac, i Dejni, koja je tek počinjala rad i stigla kao potpora njegovoj špijunskoj misiji, to je ujedno bio i posljednji zadatak.

Ubrzo su napustili CIA-u, a Robert je postao obavještajni analitičar kojeg često konzultiraju američki mediji.

Navodno su u BiH radili i na "razbijanju ćelije Hezbolaha koja je namjeravala ubiti šefa ureda CIA-e za BiH".

- Krio sam se, jer sam znao da sam i pod istragom u CIA-i, jer sam ranije pokušao izvršiti atentat na Sadama Huseina. Vozio sam zeleni auto, nosio oružje i mogao se ponašati kao budala ako sam htio. Niko ne bi rekao da sam špijun CIA-e - ispričao je Ber za američke medije.

No, misija u Sarajevu navodno je otkazana u posljednji moment, ali je Robert Sarajevo ipak napustio s "plijenom". Pokupio je Dejnu u "zelenom automobilu" i odveo na aerodrom. Kasnije su vezu krunisali brakom i vratili se "civilnom životu".

Pilot i strijelac

Ber, koji je u misiji u BiH nosio kodno ime Harold, bio je pilot u američkoj vojsci prije prelaska u CIA-u, a Dejna je bila ekspert i izuzetan strijelac iz vatrenog oružja.

dnevniavaz.ba