Oboren stoljetni rekord u BiH, zaledile se rijeke, cijevi… gradovi bez grijanja

sigurna vožnja, snijeg, led, savjeti, snijeg, zima, hladnoća, zima, najava, vremenska prognoza, zima, snijeg, prognoza, vremenska prognoza, stanje na cestama, snijeg, vremenska prognoza, zima, zahlađenje, Blidinje, snijeg, stanje na cestama, stanje na putevima, AMS BIH, prometnica, prostituka, prometnice, Šuica, Livno, snijeg, snijeg, promet, snijeg, promet, dionice, snijeg, zimski uvjeti, rekord, zima, minusi, zoran vakula, prognoza vremena, hladnoća, stanje na prometnicama, stanje na cestama, stanje na putevima, automobili, mačka, zima
Naime, u Jajcu se živa u termometru spustila do -24,2 °C, što je najniža temperatura zraka izmjerena u posljednjih stotinu godina!

Ekstremni minusi

Izdano je novo, produljeno upozorenje na niske temperature zraka do 12. siječnja. Jutarnje temperature su u granicama narančastog, od -20 do -10 stupnjeva, a dnevne uglavnom u granicama žutog, od -10 do -5. Jajce, u kojem su se jučer zamrznule brojne cijevi, nije bilo i najhladnije u BiH, najniža temperatura izmjerena je u Sokolcu i iznosila je -28 stupnjeva. Sarajevo je jučer ujutro bilo najhladniji glavni grad u Europi. U glavnom bh. gradu su, prema podacima Federalnog hidrometeorološkog zavoda, jučer u 7 sati izmjerena -22 stupnja. Samo najhrabriji, odnosno oni koji su zbog obveza bili na to prinuđeni, jučer su napuštali svoje domove. Iznimne hladnoće zabilježilo je Bugojno, -25; Jajce, Zenica -24; Bjelašnica -23; Doboj, Ivan Sedlo, Sarajevo, Tuzla -22; Bijeljina -21; Goražde -19; Srebrenica -18; Kupres -17; Sanski Most, Zvornik -16; Bihać -15; Banja Luka, Gradačac -14; Livno -13. I Hercegovina se jučer probudila s debelim minusima pa je tako u Mostaru, Trebinju i Čapljini izmjereno -9 stupnjeva dok je u Neumu bilo -5. Zbog niskih temperatura brojni građani su ostali bez vode jer su se zaledile cijevi, a Zeničani i Dobojlije su na polarnoj hladnoći ostali i bez grijanja. U Zenici je došlo do kvara na daljinskom grijanju uslijed čega je cijeli grad na -24 stupnja ostao bez grijanja. "Zbog tehničkih problema na kotlu broj 2 za proizvodnju toplinske energije u pogonu "Energetika" i nemogućnosti pokretanja kotla br. 1 kao altrenative, došlo je do prestanka isporuke grijanja", priopćili su iz ArcelorMittala. U Doboju su bez grijanja ostali pojedini dijelovi grada zbog kvara na jednom kotlu gradske Toplane.

Zaleđene rijeke

Koliko je hladno, govori i zaleđena rijeka Bosna u Zenici. Mještani kažu da je se rijeka i prije ledila, ali da se nikada ledeni pokrivač nije tako dugo zadržao. U Derventi se rijeka Ukrina zaledila na više mjesta i formiran je debeo sloj leda po kojem se može kretati. Zaledilo se i Buško jezero. U kanjonu rijeke Sutjeske, Vrataru, na magistralnoj cesti Foča - Gacko temperatura se spustila na -31 stupanj pa se rijeka zaledila i uz to što na ovom dijelu ima najbrži tok, prenosi lokalni portal. Predsjednik Spasilačkog kluba Volf Nenad Ikonić kaže da nikada u životu nije bio na hladnijem mjestu. "Temperatura je -31 stupanj, a udari vjetra dosezali su i do 150 km na sat. Sutjeska se zaledila i moglo bi se prešetati po ledu s obale na obalu, a tone pamte ni najstariji mještani Tjentišta", kazao je Ikonić. Građanima se preporučuje da bez veće potrebe ne izlaze iz domova, posebno kronični bolesnici, trudnice i djeca. Ulice su pod ledom pa treba paziti prilikom kretanja da ne bi došlo do lomova. Dr. Aida Gavranović za Klix.ba je kazala da posljednjih nekoliko dana u Sarajevu nije zabilježen povećan broj lomova, ali se pacijenti javljaju zbog simptoma gripe, odnosno viroznih stanja. "Pacijenti nam se najčešće javljaju zbog povišene temperature. Više od 200 pacijenata svakodnevno primimo u ambulantu u 24 sata. Najčešći simptomi viroznih stanja su povišena tjelesna temperatura, grlobolja, suh kašalj, glavobolja, bolovi u mišićima i kostima", kazala je Gavranović. Ako morate izaći, dobro se utoplite, zaštitite lice i glavu. Ljubiteljima planina se preporučuje da se ne upuštaju u avanture jer su i temperature, posebno na planinama, jako niske, a praćene su i olujnim vjetrom.

VECERNJI.BA