Obnovljena ‘cesta spasa’ bolje će povezati Blidinje s drugim dijelovima BiH i RH

Blidinje, Park prirode Blidinje,, cesta, put spasa
Naime, zbog poplava koje su proteklih godina pogodile veći dio BiH, bilo je neophodno izvršiti sanaciju ceste od Tomislavgrada prema Lipi u dužini od 15 kilometara.Završena većina radova koje financira Vlada HBŽ-a i Županijska uprava za ceste u iznosu od 1,5 milijuna KM.

Prema riječima Ivice Kuliša, direktora Uprave za ceste HBŽ-a, radovima na sanaciji ove ceste će se ubuduće izbjeći plavljenje i zadržavanje vode na istoj, a ujedno je cesta sanacijom i proširena. Uz ovu dionicu završeno je 80 posto radova i na dionici Lipa - Blidinje. Radi se o 11 km makadama, a cesta će po završetku svih radova biti spojena na dionicu Posušje - Jablanca. Kuliš ističe kako su radovi na spomenutoj dionici završeni sve do prijevoja Klanac, odnosno u dužini od oko šest km. Uskoro kreće potpuna rekonstrukcija ovog prijevoja koji je u zimskim mjesecima predstavljao ozbiljan problem zbog velikih nanosa snijega. Tako se ovih dana radi na njegovu spuštanju, u prosjeku za oko sedam metara. Inače, radovi na ovoj dionici ceste se financiraju iz sredstava GSM licencija.

Za gradnju, odnosno rekonstrukciju dionice Lipa - Blidinje općina Tomislavgrad je od GSM licencije dobila sredstva u iznosu od dva milijuna KM. Kuliš je naglasio kako je plan ove godine završiti sve pripremne radove za navlačenje prvog sloja asfalta i na dionici od Klanca prema Blidinju.

"Asfaltiranje ove dionice planiramo napraviti iduće godine", kazao je Kuliš. Zanimljivo je spomenuti kako su ovu cestu, čija je gradnja započela još prije više od 23 godine, nazvali "cestom spasa" jer je spasila tisuće nevoljnika koji su ovuda bježali pred ratnim nedaćama. Prema riječima načelnika općine Tomislavgrad Ivana Vukadina, ova cesta najkraći je cestovni pravac na relaciji Split - Sarajevo.

- A ujedno je najlakše održavana u zimskim uvjetima. Ako znamo da Park prirode Blidinje i Skijaški centar Risovac predstavljaju ogroman turistički potencijal, onda je dovoljno rečeno o važnosti ove ceste, kazao je Vukadin.Cesta veliki značaj za BiHFederalni ministar prometa i veza Denis Lasić kazao je kako je rekonstrukcija ove ceste od velikog značaja za cijelu BiH, budući da isto povezuje općinu Tomislavgrad s Blidinjem.

Lasić je obećao daljnja ulaganja u cestovnu infrastrukturu u ovom dijelu FBiH, posebice u dijelovima koja su godinama sustavno zapostavljana od viših razina vlasti. Za mnoge mještane ovog dijela tomislavgradske općine sanacija prometnice je od velikog značaja.

- Izgradnjom ove ceste živnut će skijališta na Blidinju jer su dosad zbog loše prometne povezanosti turisti išli na Kupres. Ovom cestom od Splita do Blidinja se može doći za malo više od sat vremena, kaže nam mještanin Božo Markić.

Završetak ove faze okupio je pod prijevojem Klanac više od pedeset predstavnika svih razina vlasti, investitora i prijatelja općine Tomislavgrad, a za dobru hranu i piće potrudili su se mještani sela Risovac na čelu s Ivanom Bošnjakom Lagunom koji je obećao još veću feštu kad asfalt iziđe na Blidinje. Potporu su mu dale i Marija i Albina Vukoja iz Hajdučkih vrleti.

Vecernji.ba