Objavljena trasa kretanja Bh. povorke ponosa, Baščaršija izbjegnuta zbog vehabija?

povorka ponosa

Do sada je prijavljeno više od 500 sudionika povorke koja će se kretati, kako javlja Klix.ba, od Vječne vatre u Titovoj ulici do Trga BiH, odnosno zgrade Parlamenta BiH na Marijin Dvoru.

Ova ruta kretanja, duljine blizu dva kilometra, usuglašena je na radnim sastancima organizatora i Uprave policije Županije Sarajevo.

Posljednjih dana se u javnosti ponovno aktualiziralo pitanje treba li ili ne treba dopustiti održavanje povorke. Iskru su bacili iz stranke Narod i pravda koja smatra da bi najavljenu povorku trebalo otkazati iz sigurnosnih razloga. S druge strane, ostale stranke u vlasti Županije Sarajevo nemaju ništa protiv da se u nedjelju 8. rujna održi povorka.

Ministar MUP-a Županije Sarajevo Admir Katica rekao je ranije kako postoji mogućnost da policijski organ na osnovi informacija kojima raspolaže donese odluku o zabrani održavanja javnog skupa.

Organizatori Bh. povorke ponosa su poručili da su od 1. travnja održali niz redovnih sastanaka s predstavnicima MUP-a ŽS i Uprave policije ŽS, ali i drugih relevantnih institucija. Oni su kazali da su kao organizatori ispunili sve uvjete predviđene Zakonom o javnom okupljanju ŽS. te da su dobili nedvojbene garancije kako Vlade, tako i policije Županije Sarajevo da prvu Bh. povorku ponosa mogu adekvatno zaštititi.

Ured Europske unije u BiH je pozdravio opredjeljenje vlasti Županije Sarajevo da osigura mirno održavanje prve Povorke ponosa u Sarajevu 8. rujna 2019. godine, dok su iz Veleposlanstva SAD-a poručili da podržavaju povorku, njene organizatore i građane koji odluče sudjelovati.

Dnevnik.ba