Objavljena imena uhićenih u Doboju i Tesliću

Objavljena imena uhićenih u Doboju i Tesliću

...za ratne zločine počinjene 1992. godine Andriju Bjeloševića (60), Milana Savića (62), Dušana Kuzmanovića (59), Predraga Markočevića (57), Marinka Đukića (50) i Miroslava Pijunovića (58), saopćeno je iz Tužilaštva BiH. Uhićeni su i Dobrivoj Ćulibrk (58), Dragan Marijanović (43), Dario Slavuljica (41), Saša Gavranović (48), Predrag Subotić (42), Vitomir Dević (47) i Zoran Šljuka (57).

Među uhićenim osumnjičeni za ratne zločine nad žrtvama bošnjačke i hrvatske nacionalnosti se nalaze i nekadašnji visoki dužnosnici policijskih struktura, kao i pripadnici oružane skupine "Miće", koji su osumnjičeni za zločine na području Teslića i okoline.

Riječ je o predmetu kategorije dva, odnosno predmetu u kojem je istraga započeta u tužilaštvu Haškog tribunala, nakon čega je predmet ustupljen pravosuđu BiH.Istraga u ovom predmetu, odnosi se na ratne zločine koje su počinili pripadnici oružane formacije "Miće", a u okviru kojih je izvršen prisilni progon bošnjačkog i hrvatskog stanovništva iz Teslića i većeg broja okolnih naselja, navodi se u saopćenju.

Tužilaštvo BiH je saopćilo je da su ove osobe, koje su pod istragom, osumnjičene da su počinile krivično djelo zločin protiv čovječnosti.

Osumnjičeni će biti predati tužitelju koji će ih ispitati, nakon čega će donijeti odluku o pokretanju prijedloga za određivanje pritvora ili zabrane u skladu sa zakonom.

Tužilaštvo BiH zahvaljuje Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srpske na pruženoj podršci i asistenciji na terenu tokom realizacije aktivnosti i istrage, kao i pripadnicima Obavještajno-bezbjednosne agencije BiH na pruženim informacijama.

Srna