FOTO  Obilježena 22. obljetnica stradanja Hrvata u Trusini

Trusina, zločin u Trusini, obljetnica
Nakon polaganja vijenaca i paljenja svijeća kod spomen obilježja, služena je sveta misa u mjesnom groblju u Trusini, te se tako odala počast svim poginulim braniteljima i civilima, koji su mučeni i ubijeni na današnji dan prije dvadeset i dvije godine. Zločin u Trusini je upamćen kao jedan od najstrašnijih pokolja tijekom bošnjačko-hrvatskog sukoba, u kojem su pripadnici Armije ubili 18 civila i četiri pripadnika HVO-a koji su se prethodno predali.
Obilježavanju ovog zločina nazočili su i predstavnici braniteljskih udruga proisteklih iz Domovinskog rata, članovi obitelji i prijatelji stradalih te predstavnici političkog, kulturnog i vjerskog života svih razina vlasti.
O ovome zločinu u Trusini, kao i o mnogim drugim zločinima dugo godina se šutjelo, a i danas rijetki smiju progovoriti. Šutnja i zataškavanje mnogima nisu pomogli, pa se danas za Trusinu zna više nego ikada.
Obitelji nastradalih i danas traži imena pravih nalogodavaca ovog strašnog zločina, odnosno zapovjedne linije, a HDZ BiH čvrsto vjeruje da će se i nalogodavci i izvršitelji ubrzo i otkriti.
Nakon službenog dijela, druženje se, uz razgovor i domjenak nastavilo u župnom uredu Žitače - Podhum.