Obilježena 17. obljetnica stradanja Hrvata sela Trusine u općini Konjic

 Naime, 16. travnja 1993. godine u selu Trusina pripadnici Armije RBiH ubili su 22 osobe hrvatske nacionalnosti od kojih je bilo 19 civila i 3 pripadnika HVO-a koji su se prethodno predali. Ranjene su još 4 osobe, a među njima 2 djece.

 Tijekom današnjeg obilježavanja stradanja Hrvata u Trusini visoka izaslanstva položila su vijence i zapalila svijeće kod spomenika hrvatskih stradalnika nakon čega je služena sveta misa na mjesnom groblju, koju je predvodio uzoriti kardinal msgr. Vinko Puljić. 

 Kardinal Puljić u svojoj propovijedi je naglasio kako se ne smiju zaboraviti žrtve bilo koje nacionalnosti u BiH, da su najgori oni zločini koji su počinjeni u ime vjere te je pozvao nadležne institucije da učine sve kako bi odgovorni za ove i sve druge zločine i njihovi neposredni izvršitelji što prije bili privedeni pred lice pravde.

 "Moramo praštati, ali praštanje ne skida odgovornost za počinjeno. Ta odgovornost ostaje i pred Bogom i pred ljudima i ona se mora utvrditi. Međutim, svi ti sudski procesi mrtve ne mogu vratiti", kazao je Puljić.

 U izjavi za novinare, predsjednica Federacije BiH Borjana Krišto je kazala kako nitko od dužnosnika HDZ-a BiH te drugih dužnosnika ne smije i neće zaboraviti hrvatska stratišta kako u Trusini tako i u drugim mjestima BiH.

 Krišto je pozvala nadležne institucije da učine sve kako bi se konačno pronašli i procesuirali i nalogodavci i izvršitelji zločina. 

 Obilježavanju 17. obljetnice stradanja u selu Trusina nazočili su predstavnici braniteljskih udruga proisteklih iz Domovinskog rata, članovi obitelji i prijatelji stradalih te predstavnici političkog, kulturnog i vjerskog života svih razina vasti. 

 Uz ostale, na obilježavanju su bili predsjednica Federacije BiH Borjana Krišto, ministar finacija i trezora BiH Dragan Vrankić, premijer Hercegovačko-neretvanske županije Srećko Boras,  zamjenik predsjednika HDZ-a BiH Niko Lozančić, članovi Predsjedništva HDZ-a BiH Ilija Filipović i Davor Čordaš, predsjednik HSP-a BiH Zvonko Jurišić i zamjenica ministra obrane BiH Marina Pendeš.  

 Inače, Tužiteljstvo BiH u ožujku ove godine podiglo je prvu optužnicu za ratni zločin nad Hrvatima u Trusini što su ga 1993. počini pripadnici Armije RBiH.

  Mensur Memić, zvani Menta, Dževad Salčin, zvani Struja, Nedžad Hodžić, zvani John Wain i Senad Hakalović, bivši pripadnici postrojbe za posebne namjene "Zulfikar", terete se za ratni zločin počinjen protiv civilnog stanovništva i ratni zločin nad zarobljenicima u Trusini kod Konjica 1993. godine.

 Prema navodima optužnice, oni su kao pripadnici Specijalnog odreda "Zulfikar" i "Neretvica" u napadu na civilno stanovništvo sela Trusina sudjelovali u ubojstvu Hrvata.

U pritvoru se također nalazi i zapovjednik postrojbe "Zulfikar" Zulfikar Ališpago Zuka koji je priveden početkom veljače ove godine.

 Istraga se vodi protiv još četiri osobe, a još dvije bi, prema pisanju medija trebale biti izručene iz Sjedinjenih Američkih Država.

(Fena)