Obdusmeni: Nezakonitost razriješenja članova NO HT Mostar

...odgovorne osobe, iz tzv Federalne vlade Omdusmenima je dostavljen djelomičan odgovor na žalbu smjenjenih članova Nadzornog odbora HT Mostar Žarka Pušića, Dragana Kolobarića Bože Krstanovića i Nade Glibić, saznaje Dnevnik.ba.

Podsjetimo, Pušić i ostali žali su se da njihova razriješenja, te imenovanje novih privremenih članova NO HT Mostar nije provedeno u skladu sa zakonom o ministarskim, vladinim i drugim imenovanjima, a također su podigli i tužbu pred nadležnim sudom u Sarajevu.

U očitovanju Federalne vlade stoji da je nominacija za razriješenje članova Nadzornog odbora izvršena u skladu s odredbama članka 259 stava 5. Zakona o gosopdarskim društvima, kojim je između ostalog propisano, da:: "Skupština može razriješiti predsjednika i članove Nadzornog odbora i prije isteka perioda na koji su imenovani, kad nadzorni odbor ili pojedini njegovi članovi izgube povjerenje dioničara".

U dopisu kojeg su uputili Vladi Federacije Obdumsni BiH navode kako se iz djelomičnog objašnjaje koje su dobili iz Vlade F BiH, ne može zaključiti da je postupak razriješenja članova NO HT Mostar i imenovanja privremenih članova proveden u skladu sa zakonskom procedurom.

„S tim u svezi, Ombdusmani podsjećaju da se u postupku razriješenja jedanko kao i kod postupka imenovanja, moraju poštivati utvrđena načela iz člana 3. Zakona o ministarskim, vladinim i drugim imenovanjima, uz postojanje zakonske osnove za razriješenje, koje će se provesti po pravičnom i propisanom postupku, , a što je u konkretnom slučaju izostalo, stoji u ponovnom dopisu kojeg su Ombdusmeni BiH uputili tzv Vladi F BiH, saznaje Dnevnik.ba.

Ombdusmeni stoga traže da im se „u roku od 14 dana dostavi nova informacija koja će sadržavati preciznije obrazloženje o razlozima zbog kojih su članovi NO HT Mostar „izgubili povjerenje dioničara".

U zakonu o Ombudsmanima navodi se kako su Obdusmeni za ljudska prava institucija koja je uspostavljena u cilju promoviranja dobre uprave i vladavine prava, te zaštite i sloboda fizičkih i pravnih osoba zajamčene Ustavom BiH i međunarodnim sporazumima. Zakonom je definirano kako kako su tijela vlasti u BiH Ombdusmenima dužna dostaviti tražene podatke, te da da odbijanje dostavljanja traženih podataka može rezultirati pokretanjem disciplinskog postupka protiv odgovornog službenika te kaznenog postupka pred sudom.