Nužan je minimum suglasnosti o budućnosti BiH

Mostar, prosvjedi, EU emisari, BiH i EU, Sebastian Kurz, Bosna i Hercegovina

EMISARI IZ EU OBILAZE SARAJEVO

Odcjepljenje RS Bruxelles neće nikada priznati, Swoboda poručio Dodiku .

Uoči današnjeg dolaska povjerenika za proširenje Štefana Fülea u Sarajevo, Swoboda kaže da postoji veliko zanimanje Europske unije da se stanje u BiH pomakne s mrtve točke.

Svi žele, rekao je austrijski političar, da ovu situaciju s prosvjedima iskoriste kako bi uvjerili čelnike da je nužno postići minimum konsenzusa o budućnosti zemlje.

- BiH je potreban osnovni dogovor, a ako političari sada nemaju volju postići ga, sumnjam da bi se to promijenilo izvanrednim izborima. Krajnje je vrijeme da se postigne dogovor o presudi Europskog suda za ljudska prava u predmetu Sejdić i Finci, i to je prioritet, a ne izbori - rekao je Swoboda za novosnovanu novinsku agenciju u BiH Patria.

Upitan kako postići taj „minimum suglasnosti" kada predsjednik bosansko-hercegovačkog entiteta Republike Srpske i čelnik Stranke nezavisnih socijaldemokrata Milorad Dodik pri svakom spomenu pregovora traži odcjepljenje od BiH, Swoboda kaže da Dodika treba pitati kako to misli ostvariti.

- Dodika treba pitati što on zapravo planira učiniti s Republikom Srpskom. Zar misli da će Beograd žrtvovati zeleno svjetlo koje je dobio od Bruxellesa i Washingtona zbog njega? Bio sam nedavno u Beogradu i siguran sam da za takav korak ne bi dobio potporu - rekao je Swoboda, zapitavši tko bi takvu Republiku Srpsku priznao.

Možda neke udaljene zemlje, ali Dodik bi se trebao upitati i kakva je njegova budućnost s takvom retorikom, naveo je on.

Swoboda misli da nisu točne informacije kako Europsko povjerenstvo, na zahtjev Hrvatske kao članice EU, vrši pritisak na bošnjačke političare da prihvate treći entitet kao opciju za reformu Federacije BiH.

- Mislim da to nije točno. Ali, to je pitanje za domaće vlasti. Nije do nas da namećemo nekakva rješenja zbog Hrvatske nego je do Bošnjaka i Hrvata da nađu svoje rješenje za Federaciju BiH kako bi ona bila funkcionalna i korisnija za građane - rekao je Swoboda, objavila je na svom portalu agencija Patria.

BiH je potreban novi ustav, ocijenio je u subotu austrijski ministar vanjskih poslova Sebastian Kurz.

- Građani zaslužuju živjeti u državi koja ima političke strukture koje funkcioniraju - kazao je austrijski ministar, dodajući da su Bosni i Hercegovini prijeko potrebne reforme i razvoj.

- Daytonski sporazum je bio dobar za uspostavljanje mira. Sada je potreban novi ustav - podvukao je Kurz. Kurz je podsjetio na to da i u ostalim državama postoje kantoni i snažna decentralizacija, ali i da je sustav u BiH vrlo kompliciran, te da je golem broj ministara neodrživ.

- Sadašnja kriza u BiH neće dovesti u pitanje opstanak te države jer Europska unija neće dopustiti nikakvo mijenjanje njezinih granica - izjavio je u nedjelju u Sarajevu socijaldemokratski zastupnik u njemačkom parlamentu Josip Juratović. On se tijekom svog višednevnog posjeta BiH susreo s predstavnicima političkih stranaka, ali i građanima koji sudjeluju u radu političkih zborova, tzv. plenuma, na kojima sudionici nasilnih pokušavaju sročiti svoje zahtjeve vlastima u Federaciji BiH.

- Granice BiH ostaju. Europska unija neće dopustiti promjene granica jer bi to značilo kaos u cijeloj Europi - kazao je Juratović na konferenciji za novinare.

Juratović, koji je i član Vanjskopolitičkog odbora Bundestaga te njegov izvjestitelj za jugoistočnu Europu, ocijenio je da bi valjalo preispitati i kroz demokratski dijalog početi mijenjati ustav donesen u Daytonu jer on "nije zapisan u kamenu".

glas-slavonije.hr