Novi udar na BH građane: Skuplji deterdžent, sapun, kruh, slatkiši

Novac, Novac, plaće, odšteta, Zufer Dervišević, javna poduzeća, Politika, sda, Novac, kupovina, invalidi, revizija, Iva Međugorac, Novac, županije, općine, Federacija BIH, Hrvati u BIH, platformaši, rtv pretplata, poskupljenje, BIH, udar, vlasti, potrošnja, Novac, Hrvati u BIH, Federacija BIH, proračun, crni fond, SDA BIH, Novac, kladionica, dobitak, Engleska liga, svećenik, cjenik, porez, topli obrok, Federacija BIH, prevara, doktor, brak, cijene, poskupljenje, Elementarna nepogoda, Novac, posuđivanje, fakulteti, kupovina ispita, BIH, ispit, kupovina ispita, studenti, plaćanje, poticaji, Jerko Ivanković Lijanović, ZHŽ, kamatari, Split, kamate, izbori, BIH, kupovina glasova, Zvonko Albert Berdik, prevarant, muškarci, prostitutke, Srbija, milijunska prevara, mesud hrvat, forex, BIH, mito, korupcija, BIH, kriminal, Novac, Balkan, BIH, milijunaši, pranje novca, kriminal, S računa podizao novac, krivotvorenja isprava, tečaj, razina tečaja eura, ECB, najniža razina, iz gospodarstva eurozone,
Ovo će izravno utjecati i na cijene u našoj državi, a iz udruženja potrošača kažu da su cijene kućne kemije i sada ogromne te da je za običnog građanina i sapun postao luksuz.
Poskupljenja dolaze iz regije

U Pokretu potrošača RS-a kazali su da prosječna četveročlana obitelj za osnovnu osobnu i kućnu higijenu mjesečno treba izdvojiti najmanje 130 maraka. Naglašavaju da najjeftiniji deterdžent pakiranja od 3 kilograma košta na akcijama oko sedam maraka, a da prosječnoj obitelji treba najmanje šest kilograma deterdženta. Tu su i dvije paste za zube čija je cijena u zadnjih godinu dana skočila za jednu marku, ali i šamponi koji su preskupi za džep prosječnog građanina.
Udruženja za zaštitu potrošača kažu da se iz statističkih podataka iščitava da su za godinu dana cijene deterdženta poskupjele za pola marke po kilogramu, deterdžent za suđe također je skuplji za 30 feninga, a šampon za više od marku.
Proizvođači kemijskih proizvoda iz regije nova poskupljenja pravdaju poskupljenjima sirovina na svjetskom tržištu, koje su, prema njihovim tvrdnjama, u zadnjih pola godine porasle za čak 50 posto, dok je ambalaža skočila za 20 do 40 posto.
Pored poskupljenja potrepština za osobnu i kućnu higijenu na bh. tržište utjecat će i poskupljenje slatkiša u regiji. Proizvođači slatkiša iz Srbije koji su preplavili bh. tržište poručili su da će u ovom mjesecu biti primorani na poskupljenje svojih proizvoda za 5 posto.

Utjecaj poskupljenja plina

Kada je u pitanju bh. proizvodnja, u BiH je već najavljen skok cijene kruha zbog poskupljenja plina za 14 posto. Poduzeća koja distribuiraju plin na tržište već su poslala nove cijene svojim komitentima. Prema njima cijena plina za kućanstva bit će skuplja za 13,19 posto, veliki kupci će plaćati plin po većoj cijeni za 10,81 posto, a mali kupci po 10,71 posto.
Kako je ovo drugo poskupljenje u godini dana, iz udruženja za zaštitu potrošača kažu da je samo pitanje dana kada će veliki proizvođači kruha i peciva istaknuti nove cijene. Iz Saveza potrošača BiH upozorili su i na to da će do kraja godine doći do rasta cijena svih prehrambenih proizvoda te pozvali građane da pametno troše svaku marku i čuvaju novac za zimu, koja će zbog novih poskupljenja biti svima duža nego inače.

Dnevni list