Novi snijeg stiže u utorak a jača promjena sljedećeg vikenda

planine pod snijegom
Tijekom dana očekuje se umjeren porast naoblake u Hercegovini i na zapadu Bosne. Jutarnja temperatura od -7 do -1, na jugu od -1 do 3, a najviša dnevna od 3 do 9, na jugu od 7 do 11 stupnjeva.

Razdoblje: 3. - 9. siječnja 2017. godine.

( Hrvatska, Bosna i Hercegovina )
Tijekom sredine idućeg tjedna očekuju se snježne oborine, osobito u Gorskoj Hrvatskoj zatim u većem dijelu Bosne i sjeveru Hercegovine.

Očekuje se stvaranje snježnog pokrivača, deblji snježni pokrivač očekuje se u gorju ( 10 - 40 cm ), u Bosni i sjeveru Hercegovine ( 3 - 20 cm ), kopno Hrvatske ( 1 do 10 cm ), ponegdje će snijeg izostati ponajprije na sjeveru Hrvatske.
Nove oborine stižu već tokom četvrtka uz osjetan pad temperature.

U Bosni i kopnu Hrvatske uglavnom snijeg, u gorju snijeg. Očekuje se podebljavanje snježnog pokrivača.

Po trenutnim prognozama zbog osjetnog pada temperature snijega bi moglo biti ponegdje i u Hercegovini, te u zaleđu Dalmacije.

Snježne oborine neće biti obilne ali se ponegdje može akumulirati ( 1 - 10 cm snijega )

Međutim hladnoća koja stiže ponegdje će biti ekstremna, jer bi se osobito u Bosni i kopnu Hrvatske temperature mogle spustiti i do -16C ili -20C u jutarnjim satima. Pogotovo se ovo odnosi na područja gdje bude utjecaja snježne podloge.
Ni zaleđe Dalmacije, zatim Hercegovina neće biti pošteđeni minusa, pogotovo jutarnjih kada bi mogli mjeriti dvoznamenkaste cifre ponegdje i do -10C ili -15C ili niže vrijednosti ( osobito sjever i zapad Hercegovine ).

Jak na udare povremeno olujni sjeverni i sjeveroistočni vjetar će uzrokovati pojave lokalne snježne vijavice stvarajući tako smetove. Osobito u gorskim područjima BiH i Hrvatske te pojedinim dijelovima zapadne, jugozapadne, sjeveroistočne, središnje i istočne Bosne.

Snježna vijavica očekuje se i u brdsko planinskim područjima Hercegovine, ponegdje i na sjeveru Hercegovine također.

Na Jadranu će zapuhati jaka na udare orkanska bura, olujnih udara bure će biti i u Hercegovini, svakako ne moram govoriti kakav će biti osjećaj hladnoće kada ubrojimo minuse i jak vjetar.

Očekuju se određene teškoće u prometu, objavila je Facebok stranica Vremenska prognoza za HR i BIH svakodnevna.

ABCportal.info