Novi režim putovanja u EU od siječnja 2021.

putnik

Novi sustav registracije putnika ETIAS, bez čije potvrde građani Bosne i Hercegovine više neće moći putovati u zemlje Schengena, počet će s radom u siječnju 2021. godine, potvrđeno je u europskim institucijama.

Kako su rekli Nezavisnim, BiH će biti jedna od 62 zemlje čijim građanima za ulazak u zonu Schengena ne trebaju vize, ali će oni prije putovanja u EU morati popuniti novi formular.

Osim BiH, u ovom sustavu naći će se sve zemlje regije, ali i zemlje poput SAD, Kanade, Japana i Australije. Svi građani zemalja koje nisu članice EU i kojima za ulazak u šengenski prostor ne treba turistička viza morat će popuniti formular Sustava za informaciju i autorizaciju europskog putovanja.

U europskim institucijama ističu da su svi detalji manje-više poznati te da je trenutno jedina nepoznanica status državljana Velike Britanije, koji će nakon napuštanja EU biti tretirani kao treća zemlja.

S obzirom na to da Ujedinjeno Kraljevstvo prolazi kroz proces Brexita, još nije jasno koji će uvjeti važiti za Britance koji budu željeli ući u EU. Kako sada stvari stoje, izvjesno je da će i oni morati popunjavati ETIAS formular, naglašeno je.

Također, kažu da ETIAS nije viza te da ne podliježe obavezama koje proističu iz viznog režima.

Ne treba ići u konzularna predstavništva, ne prikupljaju se bilo kakvi biometrijski podaci i traži se značajno manje podataka u odnosu na proceduru izdavanja viza. Također, proces izdavanja viza može trajati do 15 dana, uz mogućnost produžavanja roka do 60 dana, ETIAS autorizacija završava se najčešće u roku od nekoliko minuta, istaknuto je.

Na stranici EU o informacijama o Schengenu navedena je detaljna procedura koju će državljani BiH morati ispoštovati kako bi nakon stupanja na snagu ETIAS-a mogli ući u EU.

Istaknuto je kako će svaka osoba starija od 18 godina koja želi putovati u zemlje Schengena morati popuniti online formular koji košta sedam eura, a važit će tri godine ili do isteka važeće putovnice. Naglašeno je, također, da je putovnica obavezan dokument, da je poželjno da sadrži i čip sa biometrijskim podacima, a da će popunjavanje formulara za djecu biti besplatno.

Popunjavanje formulara može se obaviti za deset minuta, a trebat će unijeti ime, datum i mjesto rođenja, e-mail i broj telefona, prvu državu ulaska u Schengen, podatke o obrazovanju, radnom iskustvu i zdravstvenom stanju te pružiti odgovore na osnovna sigurnosna pitanja.

Ako su podaci koje ste unijeli u formular točni i ne smatraju vas osobom koja predstavlja sigurnosni rizik, vaša aplikacija će biti odobrena, a procedura neće trajati duže od nekoliko minuta. Međutim, ako vas susatv obilježi, vaša aplikacija će biti procesuirana ručno, a provjera može trajati od četiri dana do dva tjedna, naglašeno je. Ukoliko je osoba odbijena, sustav pruža mogućnost žalbe i ponovnog slanja aplikacije.