Novi ministar vanjskih poslova RH rođen je u Prisoju kod Tomislavgrada

Gordan Grlić Radman

Tu informaciju prenijeli su hrvatski mediji dodajući kako na mjesto Gabrijele Žalac dolazi ministar Marko Pavić, umjesto Tomislava Tolušića pomoćnica ministra Marija Vučković a umjesto Nade Murganić saborska zastupnica Vesna Bedeković.

Večernji list donosi životopis u kojem stoji da je dr. Gordan Grlić Radman rođen 1958. u Prisoju kraj Tomislavgrada, a nakon studija odlazi u Švicarsku, gdje se zapošljava u tvrtki Melior Häfliger AG Herzogenbuschsee.

U Bernu završava menadžersku školu, a jedan je od osnivača udruženja hrvatskih sveučilištaraca izvan domovine. Također je, uz Davora Pavunu, bio osnivač Croatian Swiss Business Consult – nevladine udruge koja je imala zadaću povezivanja najvažnijih grana hrvatskog i švicarskog gospodarstva.

U Hrvatsku se vraća 1991., na mjesto tajnika Medicinskog fakulteta u Zagrebu.

Sudjelovao je u koordinaciji humanitarne pomoći u Sanitetskom stožeru RH i Uredu za izbjeglice i prognanike Vlade RH, a bio je i član dviju Vladinih delegacija u humanitarnoj misiji u Švicarskoj. Prelazi u Ministarstvo vanjskih poslova otkuda ga šalju u Švicarsku kako bi uspostavio diplomatsku mrežu. U statusu veleposlanika obnašao je i dužnost tajnika Ministarstva vanjskih poslova RH od 1999. do 200. godine.

Magistrirao je i doktorirao na Fakultetu političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu  s temama “Švicarska i njena neutralnost” te “Neutralnost i nova europska sigurnosna arhitektura”.

Diplomatsko iskustvo, nakon Švicarske, stjecao je u hrvatskim veleposlanstvima u Sofiji, bio je veleposlanik u Mađarskoj,  kad je bio izabran i za predsjednika Dunavske komisije.

Nakon mandata u Mađarskoj, prije dvije godine, odabran je za veleposlanika u Njemačkoj. Dobitnik je nagrade Global Public Diplomacy Award časopisa Diplomat Magazine i Diplomatski savjet za angažman na jačanju njemačko-hrvatskih odnosa, kao i zbog isticanja uloge Hrvatske u Europskoj uniji.