NOVE MJERE Amerika uvela novi val sankcija Rusiji, Kini i Iranu

Joe Biden piše

Administracija američkog predsjednika Josepha Bidena na crnu listu dodala je kineske i ruske kompanije zbog podržavanja ruske vojske.

"Cilj postupaka američkog Ministarstva trgovine je da se prekine ruska industrijsko - obrambena osnova i da vojska ostane bez pristupa potrošačkoj robi koju želi nabaviti radi održavanja ratnih napora", navodi se upriopćenju američkih vlasti.

Američko Ministarstvo trgovine na listu je dodala drugog po veličini ruskog operatera mobilne telefonije 'Megafon' jer navodno nabavlja ili pokušava da dođe do američke tehnologije radi podrške ruskoj armiji.

Na listi sankcioniranih nalaze se i dvije kineske kompanije 'Spacetime' i 'Aerospace technology'.

'Spacetime', koja je na listi sankcija američkog Ministarstva financija od siječnja, priopćila je tada da je poštovala međunarodne sankcije protiv Rusije i da ne održava veze sa tom zemljom nakon uvođenja zabrana, prenosi Srna.

Amerika je i Iranu uvela nove zabrane za izvoz dok je pojačala postojeće regulative uvedene Rusiji i Bjelorusiji. Kompanije na listi ne mogu da dobivaju američku robu i tehnologiju.

Kina je ranije priopćila da se Rusiji sankcije mogu uvoditi preko Vijeća sigurnosti UN, a da jednostrane kaznene mjere i pritisak 'samo stvaraju probleme'.