Novaliću predstavljen USAID-ov Projekt asistencije energetskom sektoru

BIH, Nancy Eslick, USAID BiH, Fadil Novalić

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić razgovarao je danas, u sjedištu Vlade FBiH u Sarajevu, s direktoricom Misije USAID-a BiH Nancy Eslick i članovima USAID-ovog tima za područje energetike. Gosti su ovom prilikom premijera Novalića upoznali o petogodišnjem Projektu asistencije energetskom sektoru.

"S USAID-om imamo odličnu suradnju. Jedna od četiri točke novog programa ekonomsko-socijalnih reformi je i reforma javnih poduzeća, gdje prvenstveno mislimo na elektroprivrede. USAID vidimo kao glavnog partnera u reformi energetskog sektora. Tu smo definirali tri mjere i to: odvajanje distributivnog sustava od proizvođača električne energije, okretanje prema obnovljivim izvorima energije, vjetru i vodi, i restrukturiranje rudnika. Nastojimo definirati mali broj ciljeva kako bismo ih i proveli" - pojasnio je premijer.

Direktorica USAID-a je, između ostalog, kazala da je sretna što se nastavlja izvrsna suradnja Vlade FBiH s USAID-om, te da USAID ima iste ciljeve, kao i da novim Projektom asistencije energetskom sektoru žele pružiti podršku svima.

"U prethodnom razdoblju smo ostvarili značajnu suradnju i želimo nastaviti djelovati u tom pravcu. Zadovoljni smo suradnjom s vladama koje imaju jasnu viziju" – naglasila je Eslick.

Program Asistencije energetskom sektoru, između ostalog, će obuhvatiti pitanje plina, elektroenergetski sektor, s naglaskom na obnovljive izvore, i energetsku efikasnost, priopćeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.