Novac Federacije i dalje u Hercegovačkoj banci

Vlada FBiH je na jednoj od svojih sjednica usvojila izvješće o reviziji proračunskih korisnika te donijela zaključke koji bi, ako budu provedeni, mogli uvesti reda u institucije i poduzeća te ograničiti rasipanje proračunskog novca. Naime, u posljednjem izvješću neovisnog revizora navodi se da konsolidirano financijsko izvješće proračuna FBiH ne prikazuju istinito i objektivno, po svim bitnim pitanjima, stanje imovine i obveza na dan 31. prosinca 2010.

Zatezne kamate

Naime, nisu dosljedno primijenjene odredbe Zakona o proračunima u FBiH i Zakona o trezoru u FBiH u dijelu sačinjavanja planova novčanih tokova, odobravanja tromjesečnih i mjesečnih planova proračunskim korisnicima na osnovi prethodno sačinjenog plana novčanih tokova. Također, nije dosljedno postupljeno u skladu sa Zakonom o izvršavanju proračuna FBiH za 2010. u dijelu plaćanja obveza prema utvrđenim prioritetima. Nisu sačinjavana odgovarajuća izvješća o utrošku tekućih transfera, utrošku sredstava tekuće rezerve, utrošku sredstava s posebnih namjenskih transakcijskih računa otvorenih kao pod računa u okviru Jedinstvenog računa trezora i realizaciji razvojno-investicijskih projekata.

Ukupne obveze

Nisu utvrđene ukupne obveze FBiH u skladu sa Zakonom o utvrđivanju i načinu izmirenja unutarnjih obveza FBiH. Navedeno se posebno odnosi na obveze po osnovi neisplaćenih plaća i dodataka prijašnjeg Federalnog ministarstva obrane i Vojske FBiH i obveze prema dobavljačima, koje predstavljaju dug, a za koje su i u 2010. plaćane zatezne kamate i troškovi spora. Nije se sustavno pristupilo aktivnostima za okončanje raspolaganja pravima i obvezama nad pokretnom i nepokretnom imovinom Ministarstva obrane i Vojske FBiH, kao i utvrđivanje točnog iznosa dugova, zaduživanja i ostalih obveza tih institucija. Nisu ni poduzete aktivnosti za utvrđivanje stanja novčanih sredstava korisnika proračuna FBiH, blokiranih u Hercegovačkoj banci.

Izvor: vecernji.ba