Nova uhićenja: radi se o najvećoj zločinačkoj organizaciji u BiH

pritvor, teroristički napad, policija, Sipa, policija, grobnica, oružje, uhićenja, policija, sipa uhićenje, Sipa, uhićenje, ratni zločin, Sipa, akcija, Mostar, policija, akcija, knjige, Sipa, pljačka, Sarajevo, bomba, Sipa, uhićenje, vehabije, policija, akcija, sipa uhićenje, bomba, supruga, djeca, taoci, Mostar, uhićenje, droga, policija, Hercegovina, uhićenje, Sipa, sipa uhićenje, utaja poreza, Milenko Trifunović, Sipa, prilikom pretresa i uhićenja, protuavionski top, veću količinu oružja, Sipa, sipa uhićenje, Mostar, ratni zločini, silovanje, Livno, Sipa, uhićenje, sipa uhićenje, Mostar, uhićenje, ratni zločin, teroristi, BIH, Vatikan, eu, Balkan, dojava, Sipa, BIH, terorizam, Sipa, uhićenje, sipa uhićenje, ratni zločin, gradonačelnik Budve, uhićenja, Crna Gora zemlja, Bijeljina, terorizam, Mostar, Policijski dužnosnici, sigurnost, Sipa, crna kronika, terorizam, Sipa, ratni zločini, foča, Sipa, ratni zločin, ratni zločini, Sipa, sipa uhićenje, Sipa, Sipa, Sipa, PDV, kinezi

Glavni tužitelj Tužiteljstva BiH Milorad Barašin kazao je da je zajednički istražni tim formiran 17. rujna, s ciljem rasvjetljavanja veoma ozbiljnih i teških kaznenih djela u vezi s organiziranom kriminalnom skupinom čiji se pripadnici sumnjiče za izvršenje više teških krivičnih djela počinjenih u BiH.

- Posljedice djelovanja organizirane kriminalne grupe koju istražujemo prelaze granice županija, entiteta i BiH, a evidentirane su čak i u zemljama regije. Zbog toga je u BiH bila potrebna zajednička i udružena akcija Tužiteljstva i policija kako bi zajedničkim snagama uspjeli razotkriti i krivično goniti osobe koja su osumnjičena za neka od najtežih krivičnih djela u poslije Daytonskoj BiH - istaknuo je Barašin.

Proteklih mjeseci, dodao je, realizirano je nekoliko zajedničkih akcija koje su doprinijele otkrivanju i kaznenom progonu pripadnika raznih organiziranih kriminalnih skupina s područja cijele BiH i najavio slične aktivnosti i ubuduće.

Barašin je napomenuo da aktivnosti koje trenutno provode Tužiteljstvo BiH, sarajevsko županijsko tužiteljstvo  i sve policijske agencije u BiH, nisu nikakva predizborna politička igra kako to neko želi prikazati u javnosti. One su plod višemjesečnog zajedničkog rada, a kulminirale su u ovom trenutku.

- Utvrdili smo određene činjenice i došlo je do odmotavanja klupka svih kriminogenih radnji - rekao je on.

Glavna tužiteljica županijskog tužiteljstva Sarajevo Nives Kanevčev je kazala da je Tužilaštvo još u travnju uspostavilo intenzivnu suradnju s policijskim agencijama i Tužiteljstvom BiH kako bi rasvijetlili okolnosti nestanka određenih osoba i pronalaska njihovih tijela.

- Nakon poduzetih radnji, zbog pomaganja u okrutnim ubojstvima pritvorene su dvije osobe, a istraga je otvorena protiv još jednog osumnjičenog. Kantonalno tužiteljstvo je rukovodilo i ekshumacijom dvaju zasad NN tijela, a izvršena obdukcija je potvrdila da se radi o jednoj ženskoj i jednoj muškoj osobi. Nesporno je da je smrt nastupila nasilno, uslijed mehaničkih ozljeda - izjavila je Kanevčev.

Poručila je kako se  aktivnosti nastavljaju, posebice u pogledu pronalaženja tijela na široj lokaciji općine Kakanj.

SIPA je u sklopu ovih aktivnosti stavila na raspolaganje kompletno kriminalističko odjeljenje, veliki dio postrojbe za specijalnu podršku, kompletnu službu za operativnu podršku, službu za zaštitu svjedoka, financijsko-obavještajno odjeljenje, kao i odjeljenje za zaštitu osoba i objekata, potvrdila je za FENA-u glasnogovornica SIPA-e Željka Kujundžija.

Načelnik Kriminalističkog odjeljenja FUP-a Edin Vranj je istakao da se pokušava dokumentirati kriminalna grupa, čiji izvršitelji su bili beskrupulozni, dobro organizirani i itekako su vodili računa o pripremi i biranju alibija.

- Nama su stvari već poprilično jasne. Naravno, ostaje još puno posla da se to učini jasnim i za sud. Nadam se da ćemo ovo rasvijetliti do zadnjeg detalja i završiti ovaj posao kako treba - kazao je Vranj.

Ogranci u Srbiji, Crnoj Gori, Hrvatskoj...

Tužiteljica Tužiteljstva BiH Dijana Kajmaković je navela da se na širem području BiH još uvijek provode određene aktivnosti te potvrdila da su nakon sinoćnjih hapšenja pretresi u tijeku.

Ona je naglasila da se radi o najvećoj zločinačkoj organizaciji na području BiH koja ima svoje ogranke u Srbiji, Crnoj Gori, Hrvatskoj i dalje prema zapadnoj Europi.

- Istraga je intenzivna, upućene su čak i međunarodne pravne pomoći prema susjednim zemljama, i ta suradnja je na zavidnom nivou. Mislim da ćemo istragu uspješno okončati i podići optužnicu koja će donijeti visoke kazne koje ove osobe zaslužuju - izjavila je Kajmaković.

(Fena)