U BiH najveći regrutni centar Islamske države u Europi

jihad bosna

... Persijskog zaliva, džihadisti veoma osnaženi i gdje je najveći regrutni centar u Europi boraca radikalne organizacije “Islamska država”. 

Reporteri iz Njemačke su po dolasku u Gornju Maoču, kako se navodi, ugledali zastave "Islamske države", ali su mještani ubrzo počeli sklanjati takva obilježja. "BiH je jedno od najvećih mjesta za novačenje boraca "Islamske države" u Europi. Stručnjaci smatraju da je u borbe u Siriji i Iraku otišlo najmanje tisuću osoba s Balkana. Tome treba dodati i Bošnjake koji imaju njemačko, austrijsko ili srpsko državljanstvo", navodi "Tagesspiegel".

Napominje se da Gornja Maoča važi kao najveći centar za vrbovanje novih snaga, da su u prosincu prošle godine stanovnici tog sela uhićeni u raciji, a početkom veljače su specijalci još jednom pretražili selo jer se smatra da se u njegovoj blizini nalaze teroristički kampovi. List navodi da su poslije rata u BiH nastale islamističke enklave, između ostalog i zato što je mnogo stranih džihadista ostalo u zemlji, te da su mnogi mudžahedini donijeli sa sobom i borbeno iskustvo iz Afganistana.

"Među njima su bili pripadnici Al Kaide, koje je u BiH poslao Osama bin Laden. U kolovozu 1993. godine osnovali su postrojbu `El mudžahedin`. Za njih se čulo jer su svojim protivnicima odsijecali glave i njima igrali nogomet.

Islamističke mreže iz rata u BiH su i dalje aktivne i sada stoje na raspolaganju `Islamskoj državi`. Tada su mnogi islamisti išli u BiH da se bore na strani svoje braće po vjeri", navodi list. U opisu Gornje Maoče, autori teksta navode da to selo nema nikakve veze s ostalim dijelovima BiH, da su žene potpuno pokrivene i ne smiju razgovarati s nepoznatim ljudima, a da su im neki muškarci prijetili smrću, prenosi Deutsche Welle.

Tekst završava prikazom plana vođe "Islamske države" Abu Bakra al-Bagdadija, prema kojem "cijeli Balkan do Beča treba postati dio kalifata koji je džihadistička teroristička organizacija krajem lipnja proglasila na zauzetim teritorijama Iraka i Sirije", uz napomenu da su u Gornjoj Maoči već istaknute zastave.

Agencije