Nitko ne rukovodi Graničnom policijom i Direkcijom za policiju

Nitko ne rukovodi Graničnom policijom i Direkcijom za policiju

...  je sigurnosni sustav ozbiljno ugrožen. Praktično, od jučer u ove dvije iznimno važne državne sigurnosne institucije nitko nema ovlasti donositi odluke i potpisivati akte. I Granična policija i Direkcija su upravne organizacije u sastavu Ministarstva sigurnosti BiH, piše Dnevni list.

Mandati i ostavka

Vinku Dumančiću, koji je osam godina bio ravnatelj Granične policije BiH, prekjučer je istekao mandat. Kako je sam izjavio, s tim danom on je otišao u mirovinu. Neslužbeno se priča da bi ga po osnovi ugovora o djelu ministar sigurnosti Fahrudin Radončić mogao angažirati kao svog savjetnika.

Dumančić je prije više od dvije godine na osnovi radog staža ispunio uvjete za umirovljenje pa mu i zbog toga mandat ne može ni privremeno biti produljen. Graničnom policijom ne može rukovoditi ni zamjenik ravnatelja Enes Gačanin - on je prošlog mjeseca suspendiran i protiv njega se vodi disciplinski postupak zbog povrede službene dužnosti, a na zahtjev ministra Radončića.

Prema onome što se neslužbeno može čuti u ovoj instituciji, Gačanin je suspendiran kako ne bi bio postavljen makar za vršitelja dužnosti ravnatelja Granične policije.

Himzi Selimoviću, ravnatelju Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH, mandat je također istekao prekjučer. On je prošlog mjeseca podnio ostavku na tu funkciju nakon što je Goran Zubac, ravnatelj Agencije za istrage i zaštitu (SIPA), odbio njegov zahtjev da izda nalog za aktiviranje Jedinice za specijalnu podršku kako bi sudjelovala u obrani zgrade Predsjedništva BiH 7. veljače kada je napadnuta i zapaljena. Uz ostavku, Selimović je povukao i svoju prijavu na natječaju za izbor ravnatelja Direkcije. Prekjučer je mandat istekao i zamjenicima ravnatelja Direkcije Urošu Peni i Mili Juriću.

Traže mišljenje

Mimo očekivanja, u krajnjem i obveze, Vijeće ministara je prešlo preko činjenice da 9. ožujka ističe mandat ravnateljima i zamjenicima ravnatelja Granične policije i Direkcije za koordinaciju policijskih tijela.

Na sjednici održanoj prošlog četvrtka, pod točkom razno, Vijeće ministara se upoznalo s pismom Žike Krunića, predsjednika Neovisnog odbora, koji je zatražio imenovanje vršitelja dužnosti ravnatelja do izbora novih po natječajnoj proceduri. Međutim, Vijeće ministara je zaključilo da mora pribaviti mišljenje Ministarstva pravosuđa BiH i Ureda za zakonodavstvo pa je sve ostalo na čekanju.

Nemoćan je i Neovisni odbor na čelu s Krunićem jer se radi u tehničkom mandatu i praktično nema pravo donošenja važnih odluka. Tom sazivu je istekao mandat, Zastupnički dom Parlamenta BiH izabrao je novi sastav, ali ga nije potvrdio Dom naroda bez čega ne može preuzeti dužnost.

Zbog toga se ne rješava ni slučaj Gorana Zupca, ravnatelja Agencije za istrage i zaštitu (SIPA), protiv kojeg je Tužiteljstvo BiH naredilo istragu zbog propusta u obavljanju službenih dužnosti koje je počinio 7. veljače. Protiv Zupca se vodi još nekoliko istraga, među ostalima i za sudjelovanje u ratnim zločinima.

Inače, u opisu poslova Neovisnog odbora je da predlaže ministru sigurnosti ranglistu kandidata za ravnatelje i zamjenike ravnatelja Granične policije, Direkcije za koordinaciju policijskih tijela i Agencije za istrage i zaštitu, a konačnu odluku donosi Vijeće ministara.

Dumančić: Neću napustiti ovaj brod

Dumančić se ne slaže da je institucija na čijem je čelu u blokadi, ali potvrđuje da mu je istekao mandat.

"Točno je da je istekao mandat meni, gospodinu Selimoviću, mom i zamjeniku gospodina Selimovića te zamjeniku ravnatelja SIPA-e. Ja sam uputio pismo i očekujem smjernice Vijeća ministara BiH. Ja ću nastaviti raditi, ali očekujem smjernice i razrješenje ove situacije. Neću napustiti ovaj brod", potvrdio je Dumančić za Klix.ba.