Niste dužni platiti račun kada nastupi zastara

stup
Na javna poduzeća i banke najčešće stižu prigovori potrošača koji tvrde da im krše njihova prava, bilo da se radi o kamatama, neplaćenim računima...

Ured ombudsmana za zaštitu potrošača u Mostaru zatrpavaju ti prigovori budući da na njihove žalbe na dobivaju odgovor uvažavanja, ali niti želje da im se ispoštuju prava. Ombudsman Dragan Doko upozorava na kršenja brojnih obveza prema potrošačima.

U intervjuu za Večernji list ističe kako je prošle godine trebalo doći do pojeftinjenja električne energije za potrošače Elektroprivrede EP HZ HB.

Potvrdio je kako je institucija na čelu koje se nalazi imala pritužbi građana koje su javne kompanije tužile za račune stare i do deset godina, ali kako tu postoji nekoliko različitih slučajeva.

"Ako potrošači dobiju sudski poziv za naplatu takvih dugovanja, moraju se javiti na poziv i ne smije ga se ignorirati jer će biti presuda donesena bez njih. Kada se odazovete na sudu, treba se pozvati na zastaru. Sud to neće učiniti po službenoj dužnosti, nego u postupku to moraju učiniti potrošači ili njihov zastupnik. Tako ćete biti zaštićeni od naplate sudskim putem. Međutim, vaše potraživanje i dalje je aktivno u evidencijama pružatelja usluga", ustvtrdio je Doko.