NIŠTA OD SNIJEGA Meteorolozi kažu da je zima već gotova!

Snijeg
Twenty20

Prema objavljenoj mjesečnoj prognozi ECMWF-a na stranicama EFFIS-a, zima u Europi je gotova! Naime, pozitivno temperaturno odstupanje očekuje se u svim tjednima do 01.03. i početka klimatološkog proljeća. Očekivano temperaturno odstupanje je zamjetno te najizraženije u Rusiji, otkuda nam stižu pravi zimski prodori.

To ne znači da neće biti kratkotrajnih fronti ili možda čak i ciklona koje mogu donijeti snijeg, no od velikih zimskih scenarija čini se da neće biti ništa. Tome u prilog ide i činjenica kako se predviđa manje oborina od prosjeka, što znači nastavak dominacije tople anticiklone.

Znalci će svakako primijetiti i iznimno kompaktan polarni vrtlog o čemu smo pisali još 05. siječnja. Globalna cirkulacija po očekivanju sezonskih prognoza tako je posložena da dio vrtloga konstantno zahvaća i Atlantik, što omogućuje stalno obnavljanje ciklona na tom području.

U takvoj situaciji ozbiljniji zimski scenariji u Europi nisu izgledni do daljnjega. Možda tek na proljeće kada slijedi sezonsko slabljenje vrtloga, ali kome tada trebaju hladnoća i snijeg?