‘Nisam htio biti biskupov špijun’

Njega je tužio don Tomislav Ljuban koji je kao dijecezanski svećenik po nalogu biskupa Ratka Perića trebao preuzeti župu Tepčići, ali mu je fra Martin nije dao.

Nametnuta borba

- Bez “hercegovačkoga slučaja” (naziv za spor oko više hercegovačkih župa koje bi franjevci trebali predati dijecezanskim svećenicima, op. a.) ne bi me bilo u Tepčićima. Tamo sam došao 28. ožujka 1999. godine, kad je župa bila prazna - rekao je fra Martin i nastavio:

- Časni sude, nisam tvorac hercegovačkog slučaja. Davno je on nastao, te 12. svibnja 1968. i pred kraj moga studija, u javnost došao. Bez moje krivnje i bez bilo kakva moga utjecaja izbila je pobuna. Fra Martin drži da je sukob između franjevačke Provincije i Biskupije bio svagdanja žalosna stvarnost.

- Moja mi čast nije dopuštala živjeti među fratrima ni kao špijun ni kao bojovnik Biskupijskog ordinarijata nego kao častan član svoje franjevačke zajednice. Nametnutu borbu sam prihvatio, pa i vodio. Nikakvo zlodjelo u toj borbi nisam učinio. Poštovao sam Crkvu i njezine institucije jer su njezine - rekao je fra Martin.

- Žalosno je što biskup Perić nije mogao ili nije znao presjeći taj gordijski čvor, pa je dugotrajni sukob završio pred civilnim sudom, protivno Bibliji i crkvenoj tradiciji. Biskupova nerazboritost zadržala me je u borbi, kao i neprimjereni način njegova postupanja s narodom i fratrima. Jesam li prav ili kriv zbog tih neslaganja i nekih svojih izjava? Nije nadležan ovaj časni sud ni odgovoriti, ni kaznu mi izreći - zaključio je pred sudom fra Martin, inzistirajući kako nije ni “nožnim palcem mignuo da se narod u župi pobuni”.

I njegovi branitelji istaknuli su kako je za ovakve slučajeve nadležan vjerski, a ne civilni sud. Objava presude sazvana je za utorak.

slobodna dalmacija