Nino Raspudić: Zagreb se treba miješati u BiH, ali ne na štetu Hrvata

Nino Raspudić: Zagreb se treba miješati u BiH, ali ne na štetu Hrvata
Analitičar društvenih zbivanja Nino Raspudić ne vidi zašto je tomu tako; smatra da je to ustavna obveza Hrvatske te se nada da će se službeni Zagreb ubuduće ‘miješati u korist Hrvata u BiH, a ne na štetu kao što je to činio, recimo, bivši predsjednik Stjepan Mesić i ranije HDZ-ove garniture'

Podsjetimo, Karamarko je u subotu u Jajcu poručio da će se Hrvatska miješati u unutarnje stvari BiH kako bi Hrvati u toj zemlji ostvarili jednakopravnost, što sada nije slučaj. U jeku kampanje za opće izbore u BiH, takvu izjavu na nož je dočekao predsjednik Bosanskohercegovačke patriotske stranke Sefer Halilović, bivši zapovjednik Armije BiH, napominjući da će, ako postane predsjednik BiH, osobe poput Tomislava Karamarka i Aleksandra Vučića proglasiti personama non grata, jer im nije mjesto u zemlji koju ne poštuju. On smatra da je Karamarko između redaka poručio da želi ‘nastaviti s politikom Franje Tuđmana i Mate Bobana, u Den Haagu osuđenoj kao udruženi zločinački poduhvat'.

Tijekom turneje po BiH, gdje je dao vjetar u leđa bratskom HDZ-u BiH, Karamarko je kritizirao ostale hrvatske stranke - aludirajući na HDZ 1990. - što se nisu dogovorili o zajedničkom nastupu na izborima. ‘Njima će suditi povijest, ali će im suditi i narod. One grane koje otpadaju od HDZ-a, kao što je bio slučaj u Hrvatskoj, jednostavno usahnu i nestanu', slikovit je bio Karamarko.

Nino Raspudić ističe da nije problem to što su otpali od HDZ-a, ‘nego to što vode probošnjačku, a ne prohrvatsku politiku'. Taj analitičar, inače, pozitivnim ocjenjuje promjenu hrvatske politike prema BiH, kako onu predsjednika Ive Josipovića tako i premijera Zorana Milanovića, kao i posljednje najave šefa oporbe Karamarka. ‘Drago mi je što konačno postoji okvirni konsenzus oko potpore Hrvatima u BiH - ono što je prije bio prijepor sad je točka oko koje se svi slažu', ocjenjuje Raspudić.

tportal.hr