Nino Raspudić: Veći problem od vehabija u BiH je sekularni bošnjački nacionalizam i politika SDP-a

Podsjetivši da je Republika Srpska nastala u Daytonu i da je proizvod mirovnog međunarodnog sporazuma, Raspudić je ocijenio da se samo sličnim sporazumom može govoriti i o eventualnom mijenjanju granica.

"Svi koji ponavljaju da treba ukinuti Republiku Srpske ili su naivni pa misle da će se jedno jutro probuditi i reći - evo ne treba nam Republika Srpska okrećemo se Sarajevu, ili se spremaju za rat", rekao je Raspudić za BN televiziju.

Treći entitet u okviru BiH Raspudić vidi kao diskontinuiran teritorij na većinskim hrvatskim područjima koji su takvi danas i koji su kao takvi ušli u Federaciju BiH, a ne kao nešto što bi dodatno dijelilo BiH. Raspudić je ocijenio da je najveći grijeh bivšeg predsjednika Hrvatske Franje Tuđmana prema Hrvatima u BiH bio ukidanje hrvatske teritorijalne jedinice Herceg-Bosne.

On smatra da je veći problem od vehabija u BiH sekularni bošnjački nacionalizam i politika SDP-a.

"SDP potpuno kompromituje bilo kakvu mogućnost građanske i transnacionalne politike tako što potura bošnjačku politiku pod građansku. Već drugi put kandidiraju Željka Komšića potpuno svjesni da za njega glasaju samo Bošnjaci što se može i matematički dokazati", konstatirao je Raspudić.

On je ocijenio da je trenutno za BiH najpogubnija SDP-ova politika i to što radi njen lider Zlatko Lagumdžija, a to je desubjektovanje Hrvata u Federaciji BiH.