Nino Raspudić: Lagumdžija uz 'zeleno svjetlo' stranaca proizvodi kaos u BiH

Nino Raspudić, Nino Raspudić, Nino Raspudić, Nino Raspudić, matica hrvatska, Livno, Nino Raspudić, Nino Raspudić, Nino Raspudić, Nino Raspudić, Nino Raspudić, Nino Raspudić, Nino Raspudić, Nino Raspudić, kolumna, Nino Raspudić, Tomislav Karamarko, josip manolić, Nino Raspudić, Nino Raspudić
"Jasno je da međunarodni predstavnici ne djeluju konstruktivno i da ne potiču unutarnji dogovor tri strane u BiH sa ciljem stvaranja održivog stanja u zemlji koja bi funkcionirala bez stranog tutorstva, već čine sve da održe stanje kaosa, da bi opravdali vlastitu prisutnost", rekao je Raspudić.

- Odluka u vezi s formiranjem vlasti u FBiH trenutno je na viskom predstavniku u BiH, koji je suspendirao odluku Središnjeg izbornog povjerenstva BiH, koja je utvrdila da je vlast uspostavljena nezakonito. Kako vidite izlaz iz ove situacije?

Očigledno je da je međunarodni faktor, koji je prisutan u BiH, prije svega visoki predstavnik i američko veleposlanstvo kao "najviši predstavnik", dao zeleno svjetlo Zlatku Lagumdžiji za ovo što radi. Od njih je u bliskoj budućnosti teško očekivati bilo kakav kvalitetniji potez. Mislim da su se malo "prekombinirali" i da se kockaju s narodom koji tradicionalno nije navikao na pokornost i da bi posljedice mogle biti vrlo teške.

- Kako gledate na to da je visoki predstavnik svojim nalogom zgazio odluku institucije BiH, iako je mandat OHR-a da jača institucije i štiti njihovu nezavisnost?

Predstavnici međunarodne zajednice došli su u BiH sa mandatom da jačaju pravnu državu i vladavinu zakona, a onda aktivno potiču neustavno i protuzakonito djelovanje. Navodno trebaju promovirati ljudska prava, a u praksi danas krše kolektivna ljudska prava, eliminirajući većinsku političku volju jednog naroda. Očigledno je kako ne djeluju konstruktivno i ne potiču unutrašnji dogovor triju strana u BiH, koji bi stvorio održivo stanje u zemlji koja bi funkcionirala bez stranog tutorstva, već čine sve da održe stanje kaosa da bi opravdali vlastitu prisutnost. Očigledno je da Zlatko Lagumdžija uživa podršku SAD. Teško je spekulirati oko toga što je njezin glavni generator. Jesu li to američki ustupci turskim interesima na Balkanu, kao kompenzacija za podršku američkim interesima na Bliskom istoku i na sjeveru Afrike ili se radi o svjesnom proizvođenju kaosa pred vratima Europske unije. Želim vjerovati da se radi o zastranjenju nižeg nivoa američke administracije, koja misli da gurajući Lagumdžiju na najbolji način realizira američku politiku, koja je prema BiH definirana još 1995. godine, te da će se poslije suočavanja takve politike sa stvarnošću na terenu, stvari promijeniti.

- Upravni odbor Vijeća za implementaciju mira u BiH na posljednjem zasjedanju, usred svih dešavanja u FBiH, optužio je Republiku Srpsku za potkopavanje institucija BiH. Kako to komentirate, imajući u vidu da OHR suspendira odluke institucija BiH?

RS je trenutno u najboljoj političkoj poziciji od svog nastanka. Predsjednik RS Milorad Dodik može mirno promatrati agoniju Federacije i u skladu sa razvojem situacije povlačiti poteze. Iz svega što se dešava očigledno je kako to vodi ka dezintegraciji države.

- Kako ocjenjujete trenutni položaj Hrvata u BiH i da li je za njih ovo prijelomni period?

Stvari su dotjerane do kraja. Na čistac. Hrvati se nalaze u katastrofalnom formalno-institucionalnom položaju, ali su konačno postigli jedinstvo oko osnovnih nacionalnih interesa. Uvjeren sam da će doći do velikih lomova. Za Hrvate u BiH povratka nazad više nema i toga su vjerojatno svjesna i dva HDZ-a.

- Iako ste nedavno reakciju službenog Zagreba ocijenili mlakom, izjavili ste da je dobro što je postignut konsenzus u Hrvatskoj i što je Zagreb izgubio iluzije u vezi sa Zlatkom Lagumdžijom, kao liderom navodno građanske stranke?

To je jasno iz posljednjih reakcija glavnih aktera hrvatske političke scene u pogledu situacije u BiH. Čak se i predsjednik hrvatskog SDP-a Zoran Milanović, koji je donedavno govorio o Lagumdžijinom SDP-u kao o sestrinskoj stranci i davao joj podršku pred izbore, ogradio od ovakvog formiranja vlasti u FBiH. Vjerujem i kako je činjenica da za hrvatskog člana Predsjedništva BiH Željka Komšića nije glasovalo više od par postotaka Hrvata bila kap koja je prelila čašu. Gotovo svim relevantnim medijima u Hrvatskoj danas je jasno kako je Lagumdžijina "građanska politika" samo krinka za bošnjački nacionalizam.

- Što bi vlasti Hrvatske trebale uraditi za Hrvate u BiH, a da ih ne optuže za miješanje u unutarnje stvari?

Službeni Zagreb je dužan miješati se u unutarnje stvari BiH, kao supotpisnik i jamac Daytonskog sporazuma, ali i zbog ustavne obaveze hrvatskih dužnosnika da brinu za dijelove hrvatskog naroda izvan Hrvatske. Nažalost, nije bilo reakcije kada je dejtonsko uređenje BiH mijenjano na štetu Hrvata, pogotovo 2001. godine, a i današnje reakcije su mlake. Hrvatska je morala internacionalizirati problem političkog eliminiranja Hrvata u BiH, jasno osuditi Lagumdžijino kršenje ustavno-pravnog poretka BiH i tretirati Željka Komšića, koji je bošnjačkim glasovima uzurpirao mjesto hrvatskog člana Predsjedništva BiH, kao personu non grata.

Izvor: Glas Srpske