Nino Raspudić: DF ne priznaje ustavnu kategoriju konstitutivnih naroda

Nino Raspudić: DF ne priznaje ustavnu kategoriju konstitutivnih naroda
... na kompromis i ne priznaje osnovne ustavne kategorije kao što su konstitutivni narodi.

"Ta neodgovorna, pseudograđanska, a u biti šovinistička politika koja ne samo da nije spremna na kompromis, već ne priznaje ni temeljne ustavne kategorije kao što su konstitutivni narodi, pokazala je pravo lice dvostrukom izbornom prevarom uzurpiranjem mjesta hrvatskog člana Predsjedništva BiH bošnjačkim glasovima, a istu logiku primjenjivali bi i dalje", rekao je Raspudić Srni.

On je ocijenio da "stabilne i konstruktivne vlasti u Federaciji BiH nema s ovakvim DF-om" i da je jedina šansa da bošnjački lideri prevladaju osobne animozitete to da se u formiranje vlasti uključi SBB BiH Fahrudina Radončića, kao puno "prirodniji" partner SDA i HDZ-a BiH.

"U situaciji kada su se vrata EU neočekivano opet odškrinula, BiH je za provođenje potrebnih reformi trebalo što brže formiranje što stabilnije vlasti", istakao je Raspudić.

Za formiranje dovoljno stabilne vlasti, koja će imati kapacitet da provede reforme, Raspudić smatra da je trebalo ići u što širi savez.

"Idealno bi bilo da takva vlast ima dvotrećinski legitimitet u svakom od tri naroda. Budući da u bošnjačkoj, a pogotovo srpskoj zajednici, takve većine nema, potrebno je ići i u neke bolne kompromise", ocijenio je Raspudić.

Prema njegovim riječima, najbolja varijante bila bi da su vlast formirali HDZ BiH, SDA i SBB BiH u Federaciji, a na razini BiH da su se priključili i SNSD i SDS s partnerima.

"Ovako se išlo putem sitnog međustranačkog prepucavanja i ‘natezanja', a posebno je problematično što je SDA u startu kao partnera odabrala DF, koji je trenutno glavni faktor političke nestabilnosti u BiH", konstatovao je Raspudić.