Nikšić: Ovo stanje je neodrživo, rekonstrukcija Vlade FBiH je neminovna

Nermin Nikšić, Vlada Federacije, rekonstrukcija, Federacija BIH, kolaps događaj, Nermin Nikšić, ostavka, Sarajevo, prosvjedi
Pozicije šest stranaka koje čine državnu vlast vrlo su jasne, isto kao i pozicije četiri stranke koje čine parlamentarnu većinu u FBiH. Međutim, imamo problem da taj fakat, tu stvarnost ne priznaje predsjednik FBiH Živko Budimir, za kojeg nova parlamentarna većina ne postoji - kazao je Nikšić za "Avaz".

On je naglasio kako u FBiH postoji apsurd da je teže nekoga smijeniti nego izabrati, što je u drugim zemljama u svijetu potpuno obrnuto. Potcrtava da ovu činjenicu Budimir vrlo vješto koristi.

- U demokratskom svijetu praksa je da parlamentarna većina konstituira izvršnu vlast, a da se prethodna povuče ili da bude razriješena. Nažalost, u Parlamentu FBiH trebaju dvije trećine glasova da se razriješi predsjednik FBiH kako bi se deblokiralo funkcioniranje vlasti. No, kada ih sakupite, potrebna vam je odluka Ustavnog suda FBiH, što, opet, sve komplicira situaciju.

Nikšić je potvrdio kako Federalna vlada trenutno ne može donositi značajnije odluke, s obzirom i na odnos snaga u samoj Vladi, odnosno na činjenicu da polovicu njenog sastava ne podržava nova parlamentarna većina.

- To se uopće ne treba kriti, niti gurati pod tepih. Atmosfera u Vladi FBiH nije onakva kakva je bila kada ju je podržavala ranija parlamentarna većina. Sada je u pitanju nova politička realnost. Federalna vlada trenuno radi samo na tehničkim pitanjima, kako se ne bi zaustavio život. Na dnevnom redu zbog različitih političkih stavova nisu odluke koje bi dovele do promjena, izjavio je Nikšić.

On je potvrdio ako je ovakvo stanje dugoročno neodrživo

- Ovo je neprirodno stanje. Neprirodno je da Vlada radi na ovakav način, a da postoji sasvim druga parlamentarna većina.

Upitan kako komentira napade Budimirovih saradnika na novinare Avaza Nikšić je kazao:

- To govori više o njemu. To je nedopustivo. Ne može postojati nijedan razlog da se nekome prijeti smrću, a pogotovo ne novinarima koji rade svoj posao. Dakle, to je za svaku osudu, a koliko sam vidio, objavljene informacije o njemu nisu diskutabilne, izjavio je Nikšić.