Nijedan slučaj prijetnji političarima u BiH još uvijek nije razriješen

Naime, postoje tvrdnje da je virtualne prijetnje iza kojih ne stoji neka poznata organizacija dosta teško razotkriti budući da se one svode na anonimno slanje pisama ili mailova. Prije nekoliko dana Miloradu Dodiku, predsjedniku RS-a, i Draganu Čoviću, predsjedniku HDZ-a BiH, upućene su prijetnje smrću, piše večernji list.

Dodiku je nekoliko puta i ranije prijećeno, kao i srpskim predstavnicima u zajedničkim institucijama, prvenstveno Dušanki Majkić, predsjedateljici Doma naroda Parlamenta BiH. Majkić je nakon gostovanja u jednoj emisiji na FTV-u dobila gotovo 100 prijetećih poruka. Prošle godine Dodik je primio prijeteće pismo islamskih ekstremista, takozvanih Alahovih ratnika, potpisano s "Bumbar", u kojem navode da će ga "poslati na ahiret". Dvije godine ranije Dodik je primio prijeteće pismo u kojem mu je pokret "Nova BiH" prijetio smrću, koje je poslano iz pošte u okolini Tuzle.

Autor pisma tvrdio je da namjerava dići u zrak kolonu vozila iz Dodikove pratnje prijeteći da će pobiti i članove njegove obitelji. Predrag Ćeranić, stručnjak za obavještajno-sigurnosne poslove, napomenuo je da prijetnje koje su upućene anonimno jesu problematične s aspekta razotkrivanja s obzirom na to da se može raditi o individualnom slučaju, ali i organiziranom zastrašivanju.

Dušanka Majkić, visoka dužnosnica SNSD-a i član Zajedničke komisije za obranu i sigurnost Parlamenta BiH, rekla je za Fokus da ni godinu dana poslije prijetnji koje su joj upućene nema nikakav odgovor od nadležnih agencija. - Znam samo da prijetnje dolaze u vrijeme konstituiranja vlasti, kazala je Dušanka Majkić.

Piše: Ivana Mikulić/VLM