Nije bilo uvjetovanja: U Bruxellesu održan sastanak o "Elektroprijenosu"

Sastanku su u ime BiH nazočili ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović, ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Željko Kovačević, ministar energije, rudarstva i industrije Federacije BiH Erdal Trhulj, šef Misije BiH pri Europskoj uniji veleposlanik Igor Davidović, savjetnici premijera RS- a i FBiH, a u ime Europske komisije direktor za proširenje u Europskoj komisiji Stefano Sanino, šefica Odjela za BiH unutar Direkcije EK Paola Pampaloni, direktor Odjela za zapadni Balkan u generalnom direktoratu EK za proširenje Pier Mirel te predstavnici energetske zajednice.

"Vođen je otvoren dijalog, a pažnja je bila usmjerena na razjašnjenje ključnih pitanja. Nije bilo kakvog uvjetovanja niti s jedne strane", saopćeno je iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Predstavnici Europske komisije istaknuli su da izmjenu zakona i druge zaključke sa Skupštine dioničara održane 3. veljače ove godine smatraju jednim paketom, a da nije došlo do pomaka u realizaciji drugih zaključaka, prvenstveno do deblokade rada Kompanije, te je njihova preporuka da se to što je prije moguće otkloni.

Nije tražena obustava procesa donošenja Zakona o izmjenama Zakona o osnivanju Kompanije za prijenos električne energije u BiH. Kada je u pitanju raspodjela dobiti očekivanja Europske komisije su da Kompanija ima odobren financijski izvještaj i usvojen plan razvoja i investicija.

Zaključeno je da se Skupština akcionara upozna s dijalogom koji je vođen, a očekivanja su da se Skupština akcionara sastane i krene u realizaciju zaključaka koje je donijela te o napretku obavijesti Direktorat za proširenje Europske komisije.

Tijekom sastanka je postignuta suglasnost u vezi s preuzimanjem EU legislative u oblasti energetike, navodi se u saopćenju iz Odjela za odnose s javnošću MVTEO BiH.